…a budú sa biologicky rozkladať bez toho, aby znečisťovali životné prostredie mikroplastmi.
Špongia je pomocník, bez ktorého by kuchyňa nebola kuchyňou. Je nenahraditeľná pri upratovaní, kde vám obyčajná handrička nestačí. Avšak, nepotešíme vás – farebné syntetické špongie, ktoré má väčšina ľudí pri svojom kuchynskom dreze, poškodzujú životné prostredie ešte dlho po skončení ich životnosti. Prvým problémom je ich obrovský počet, ktorý sa každý rok vyhodí – odhaduje sa, že len v Spojených štátoch je to 400 miliónov kusov špongií.
Špongie sú navrhnuté na čistenie rôznych povrchov, čo spôsobuje, že sa rýchlo stanú liahňou choroboplodných zárodkov. Mnohí odborníci preto radia meniť špongiu každý týždeň. Toto odporúčanie nám môže pomôcť z hľadiska hygieny, na druhej strane však vedie k obrovskému množstvu plastového odpadu, ktorý sa nedá recyklovať. Keď sa špongie dostanú na skládku, môže trvať milióny rokov, kým sa rozložia.
Keďže je väčšina týchto kuchynských špongií vyrobená z plastu, ďalším problémom je, že svojím opotrebovaním vypúšťajú do odtoku aj malé kúsky plastu. Tieto mikroplasty sú príliš malé na to, aby ich odfiltrovali čističky odpadových vôd, takže sa postupne dostávajú do vodných tokov, jazier a oceánov.
Zvoľte radšej prirodzenú cestu
S ohľadom na túto environmentálnu nočnú moru je dobré hľadať alternatívy. Prírodné, biologicky odbúrateľné špongie skutočne existujú a sú fantastickou náhradou, ktorá dokáže absorbovať až desaťnásobok ich hmotnosti vo vode. Sú šetrné k životnému prostrediu, opakovane použiteľné a vyrobené z drevnej buničiny, rastlinnej celulózy či kokosových vlákien, čo zaručuje, že sa v primeranom čase úplne rozložia.
Vyskúšajte prírodné špongie a nebudete sklamaní. V skutočnosti budete skôr veľmi príjemne prekvapení – a budete sa čudovať, prečo ste ich nezačali používať doma už skôr. Vaša kuchyňa a riad budú dokonale čisté a jediné, čo budete musieť po opotrebovaní špongie urobiť, je hodiť ju do kompostovacieho koša.