Najlepšie esenciálne oleje: tieto by vám nemali chýbať

1. Levanduľový esenciálny olej

Použite: Pre lepší spánok a upokojenie, proti migréne

Najlepší esenciálny olej na relaxáciu, výskum ukazuje, že levanduľa môže pomôcť ľuďom lepšie spať a prebúdzať sa sviežejšie. Levanduľa preukázateľne znižuje úzkosť, vďaka čomu sa chytí na noci, keď vám pretekárske myšlienky nedajú spať.

Levanduľa je spojená s nižším krvným tlakom, srdcovou frekvenciou a teplotou pokožky. Pôsobí analgeticky

LEVANDUĽOVÁ SILICA 10ML HANUS

Použitie: antiseptické účinky, popáleniny (aj po slnku), akné, ekzémy, ochorenia dýchacích ciest, protizápalové účinky, protikŕčové účinky, reumatizmus, nervové vypätie, nespavosť, migrény, voš detská

zdroj: bioland.sk

2. Šalvia

Použite: Na zníženie krvného tlaku

V štúdii z júla 2013 ženy, ktoré cítili vôňu šalvie, zaznamenali znížený krvný tlak a frekvenciu dýchania; boli tiež schopní relaxovať počas stresujúcej lekárskej prehliadky.
Môže pomôcť s pamäťou a pozornosťou.

 

3. Mäta pieporná

Použite: Prebudenie

Výskum ukazuje, že dýchanie mäty piepornej môže spôsobiť, že sa ľudia budú cítiť ostražitejšie a môže zlepšiť ich pamäť. Môže znížiť únavu aj túžbu po čokoláde.

 

4. Pomaranč

Použite: Na zníženie úzkosti

Štúdia zistila, že ženy, ktoré si k nemu pričuchli počas pôrodu,  boli menej úzkostné.
Bonusová výhoda: Podľa jednej štúdie môže pomôcť pri PTSD .

 

5. Rozmarín

Použitie: Na posilnenie mozgových funkcíí

Dýchanie rozmarínu môže podľa štúdie z roku 2012 zlepšiť rýchlosť a presnosť pri náročných duševných úlohách. Iný výskum zistil, že jeho vôňa zanechala v ľuďoch pocit sviežosti a duševnej stimulácie.
Môže pomôcť zvýšiť energiu a znížiť únavu.

 

6. Škorica

Použite: Na zvýšenie sústredenia

Môže stimulovať oblasť mozgu, ktorá riadi bdelosť. Výskum napríklad zistil, že vodiči boli po vdýchnutí škoricovo-olejovej vône viac sústredení a menej znepokojení. Zvyšuje koncentráciu a znižuje frustráciu.

 

7. Citrón

Použite to: Na zlepšenie nálady

Keď vám život dá citróny, čuchajte! Výskum ukazuje, že olej z ovocnej kôry môže zlepšiť náladu. V štúdii publikovanej v Psychoneuroendokrinológii v roku 2008 výskumníci napríklad zistili, že vdychovanie arómy citrónového esenciálneho oleja bolo účinnejšie pri zlepšovaní nálady ako aromaterapia zahŕňajúca použitie levanduľového esenciálneho oleja. Môže zmierniť úzkosť a stres.

 

8. Eukalyptus

Použite to: Ak chcete zastaviť soplík

Bojujte proti preťaženiu pomocou eukalyptového oleja ; reaguje so sliznicami, redukuje hlien. Ale pozor: Eukalyptový olej je silný, takže vám stačí jedna alebo dve kvapky. Podporuje duševnú jasnosť a u niektorých ľudí upokojuje bolesti hlavy.

 

9. Bergamot

Použite: Na dosiahnutie maximálneho pokoja

V jednej malej štúdii mali ženy, ktoré inhalovali bergamot, nižšie hladiny kortizolu v slinách (známy ako stresový hormón). Podľa štúdie z roku 2017 vôňa tiež pomohla pacientom v liečebnom centre pre duševné zdravie cítiť sa najpozitívnejšie. Môže vám zlepšiť náladu.

 

10. Ylang Ylang

Použite: Na uvoľnenie

Jedna štúdia zistila, že ľudia mali po užití ylang ylangu nižšiu srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Môže upokojiť zápal.

 

 

 

 

TIP: Vybavte si víza do kanady, eTA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Esenciálne oleje pri výrobe domácej kozmetiky. Aké oleje používať podľa typu pleti?

Esenciálne oleje sa neobmedzujú len na použitie v aromaterapii, ako vonné oleje. Tieto silné esencie sa dajú použiť aj v kozmetike a dodajú pokožke vzácne živiny. Prečo a ako ich používať pri výrobe domáce kozmetiky?

Prečítať si

Aromaterapia s esenciálnymi olejmi. Ako na to?

Esenciálne oleje už nie sú len doménou kúpeľov, ale stali sa veľkým biznisom a dns sú súčasťou domácností. Výskum dokazuje, že keď sa správne inhalujú, sú tiež dobrým pomocníkom na ceste ku zdraviu a dokážu zlepšiť nejeden problém. Aromaterapia môže byť pre vás skutočne dobrá. Musíte len nájsť tie najlepšie esenciálne oleje na to, čo vás […]

Prečítať si

Čo sú to esenciálne oleje a ako fungujú?

Esenciálne oleje sa často používajú v aromaterapii, čo je forma alternatívnej medicíny, ktorá využíva rastlinné extrakty na podporu zdravia a pohody. Niektoré zdravotné tvrdenia spojené s týmito olejmi sú však kontroverzné. Tento článok vysvetľuje všetko, čo potrebujete vedieť o esenciálnych olejoch a ich účinkoch na zdravie.   Čo sú esenciálne oleje? Esenciálne oleje sú zlúčeniny […]

Prečítať si