Čo sú to esenciálne oleje a ako fungujú?

Esenciálne oleje sa často používajú v aromaterapii, čo je forma alternatívnej medicíny, ktorá využíva rastlinné extrakty na podporu zdravia a pohody. Niektoré zdravotné tvrdenia spojené s týmito olejmi sú však kontroverzné.

Tento článok vysvetľuje všetko, čo potrebujete vedieť o esenciálnych olejoch a ich účinkoch na zdravie.

 

Čo sú esenciálne oleje?

Esenciálne oleje sú zlúčeniny extrahované z rastlín. Oleje zachytávajú vôňu a chuť rastliny.  Jedinečné aromatické zlúčeniny dodávajú každému esenciálnemu oleju jeho charakteristickú esenciu.

Esenciálne oleje sa získavajú destiláciou (parou a/alebo vodou ) alebo mechanickými metódami, ako je lisovanie za studena. Po extrakcii aromatických chemikálií sa spoja s nosným olejom, čím sa vytvorí produkt, ktorý je pripravený na použitie.

Spôsob výroby olejov je dôležitý, pretože esenciálne oleje získané chemickými procesmi sa nepovažujú za pravé esenciálne oleje.

 

Ako používať esenciálne oleje?

Esenciálne oleje sa najčastejšie používajú v praxi aromaterapie , pri ktorej sa inhalujú rôznymi metódami.

Esenciálne oleje nie sú určené na prehĺtanie.

Chemikálie v esenciálnych olejoch môžu interagovať s vaším telom niekoľkými spôsobmi.

Pri aplikácii na pokožku sa niektoré rastlinné chemikálie absorbujú  Predpokladá sa, že určité spôsoby aplikácie môžu zlepšiť absorpciu, ako je aplikácia s teplom alebo na rôzne oblasti tela. 

Vdychovanie vôní z esenciálnych olejov môže stimulovať oblasti vášho limbického systému, čo je časť vášho mozgu, ktorá hrá úlohu v emóciách, správaní, čuchu a dlhodobej pamäti 

Je zaujímavé, že limbický systém sa vo veľkej miere podieľa na formovaní spomienok. To môže čiastočne vysvetliť, prečo môžu známe pachy vyvolať spomienky alebo emócie.

Limbický systém tiež hrá úlohu pri kontrole niekoľkých nevedomých fyziologických funkcií, ako je dýchanie, srdcová frekvencia a krvný tlak. Niektorí ľudia preto tvrdia, že esenciálne oleje môžu mať fyzický vplyv na vaše telo.

 10 populárnych esenciálnych olejov a ich benefitov pre zdravie:

  • Mäta pieporná: používa sa na zvýšenie energie a podporu trávenia
  • Levanduľa: používa sa na zmiernenie stresu
  • Santalové drevo: používa sa na upokojenie nervov a pomoc pri sústredení
  • Bergamot: používa sa na zníženie stresu a zlepšenie kožných ochorení, ako je ekzém
  • Ruža: používa sa na zlepšenie nálady a zníženie úzkosti
  • Harmanček: používa sa na zlepšenie nálady a relaxáciu
  • Ylang-Ylang: používa sa na liečbu bolesti hlavy, nevoľnosti a kožných ochorení
  • Tea Tree: používa sa v boji proti infekciám a na posilnenie imunity
  • Jazmín: používa sa na pomoc pri depresii, pôrode a libide
  • Citrón: používa sa na podporu trávenia, nálady, bolesti hlavy a pod
zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/what-are-essential-oils

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sú parné mopy dobré? Toto sú hlavné výhody parných mopov

Parné mopy rýchlo odstránia nečistoty, špinu a baktérie z povrchov podláh. Para čistí a dezinfikuje oblasti bez použitia chemikálií, čo z neho robí skvelú voľbu pre rodičov, majiteľov domácich zvierat a alergikov.

Prečítať si

Najlepšie esenciálne oleje: tieto by vám nemali chýbať

1. Levanduľový esenciálny olej Použite: Pre lepší spánok a upokojenie, proti migréne Najlepší esenciálny olej na relaxáciu, výskum ukazuje, že levanduľa môže pomôcť ľuďom lepšie spať a prebúdzať sa sviežejšie. Levanduľa preukázateľne znižuje úzkosť, vďaka čomu sa chytí na noci, keď vám pretekárske myšlienky nedajú spať. Levanduľa je spojená s nižším krvným tlakom, srdcovou frekvenciou […]

Prečítať si

Zabudnite na plastové kuchynské špongie – prírodné fungujú rovnako dobre!

…a budú sa biologicky rozkladať bez toho, aby znečisťovali životné prostredie mikroplastmi. Špongia je pomocník, bez ktorého by kuchyňa nebola kuchyňou. Je nenahraditeľná pri upratovaní, kde vám obyčajná handrička nestačí. Avšak, nepotešíme vás – farebné syntetické špongie, ktoré má väčšina ľudí pri svojom kuchynskom dreze, poškodzujú životné prostredie ešte dlho po skončení ich životnosti. Prvým […]

Prečítať si