Aromaterapia s esenciálnymi olejmi. Ako na to?

Esenciálne oleje už nie sú len doménou kúpeľov, ale stali sa veľkým biznisom a dns sú súčasťou domácností. Výskum dokazuje, že keď sa správne inhalujú, sú tiež dobrým pomocníkom na ceste ku zdraviu a dokážu zlepšiť nejeden problém. Aromaterapia môže byť pre vás skutočne dobrá. Musíte len nájsť tie najlepšie esenciálne oleje na to, čo vás trápi. Máme pre vás praktického sprievodcu.

Ako funguje aromaterapia?

Esenciálne oleje nesú „esenciu“ rastliny.  Esenciálne oleje sú rýchlo absorbované pachovými receptormi, ktoré sú spojené s limbickým systémom, ktorý riadi srdcovú frekvenciu, krvný tlak, dýchanie a stres. Esencia každej rastliny má iné chemické zloženie, ktoré ovplyvňuje jej vôňu, absorpciu a účinok. S esenciálnymi olejmi sa toho dá rozbaliť veľa a žiadne dva oleje nie sú úplne rovnaké.

Aký je najlepší spôsob aromaterapie esenciálnych olejov?

Kľúčom je zostať v pokoji 15- až 60-minút a oddychovať.  Oleje je najlepšie nechať vyparovať difúzerom do miestnosti. Nikdy nevdychujte esenciálne oleje dlhšie ako jednu hodinu. Vždy sa riaďte pokynmi na fľaštičke a ak užívate nejaké lieky alebo trpíte chronickým zdravotným stavom, pred začatím aromaterapie sa opýtajte svojho lekára. Rovnako ako pri akomkoľvek inom lieku, aj esenciálne oleje sa musia používať správne, aby boli prínosom pre zdravie.

Difúzer je najúčinnejší spôsob, ako dostať éterické oleje do vzduchu, ale ak nemáte jeden, môžete kvapkať olej do misky s vriacou vodou. V každom prípade použite len pár jedného oleja naraz. Keď sa olej začne vyparovať, najprv sa poriadne zhlboka sa nadýchnite, ľahnite si a potom dýchajte normálne. Ak dodržíte bezpečný časový limit a otvoríte okno, keď skončíte, môžete aromaterapiu praktizovať každý deň.

Použiť môžete aj aromalapmu.

Môžete robiť aromaterapiu v práci alebo povedzme v aute? Jasné. Ak potrebujete, naneste jednu kvapku jedného oleja na vatový tampón, dajte si ju pod nos a normálne inhalujte jednu až dve minúty.

Jedna vec, ktorú treba mať na pamäti: Nakupujte esenciálne oleje z overeného zdroja. 100% príodné. Esenciálne oleje na pultoch obchodov nemusia byť dobre koncentrované a môžu byť miešané s inou chémiou.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najlepšie esenciálne oleje: tieto by vám nemali chýbať

1. Levanduľový esenciálny olej Použite: Pre lepší spánok a upokojenie, proti migréne Najlepší esenciálny olej na relaxáciu, výskum ukazuje, že levanduľa môže pomôcť ľuďom lepšie spať a prebúdzať sa sviežejšie. Levanduľa preukázateľne znižuje úzkosť, vďaka čomu sa chytí na noci, keď vám pretekárske myšlienky nedajú spať. Levanduľa je spojená s nižším krvným tlakom, srdcovou frekvenciou […]

Prečítať si

Esenciálne oleje pri výrobe domácej kozmetiky. Aké oleje používať podľa typu pleti?

Esenciálne oleje sa neobmedzujú len na použitie v aromaterapii, ako vonné oleje. Tieto silné esencie sa dajú použiť aj v kozmetike a dodajú pokožke vzácne živiny. Prečo a ako ich používať pri výrobe domáce kozmetiky?

Prečítať si

Čo sú to esenciálne oleje a ako fungujú?

Esenciálne oleje sa často používajú v aromaterapii, čo je forma alternatívnej medicíny, ktorá využíva rastlinné extrakty na podporu zdravia a pohody. Niektoré zdravotné tvrdenia spojené s týmito olejmi sú však kontroverzné. Tento článok vysvetľuje všetko, čo potrebujete vedieť o esenciálnych olejoch a ich účinkoch na zdravie.   Čo sú esenciálne oleje? Esenciálne oleje sú zlúčeniny […]

Prečítať si