Alergia na roztoče. Ako sa zbaviť roztočov doma?

Roztoče sú najbežnejšími domácimi alergénmi. Môžu byť vášho kýchania, kašľa, svrbenia a slzenia očí, nádchy, upchatého nosa, ekzému aj astmy. Ak čítate tento článok, je pravdepodobné, že vám alebo niekomu z vašich blízkych bola nedávno diagnostikovaná alergia na roztoče. Prvým krokom, ako eliminovať nepríjemné prejavy alergie, je čo najviac sa vyhnúť roztočom. Roztočov sa úplne zbaviť nedá, no naše tipy vám pomôžu ich výskyt u vás doma úplne eliminovať. 

 

Zničte domov roztočom! Špeciálne prípravky na roztoče pomôžu.

Roztoče hľadajú miesta, ktoré sú tmavé, teplé a plné ich obľúbeného jedla – bunky ľudskej pokožky. Preto milujú vláknité povrchy. Vlákna poskytujú roztočom úkryt a vlákna zbierajú potravu a zachytávajú vlhkosť. Vláknové povrchy sa nedajú ľahko čistiť. Postupom času sa teda vo vláknach zhromažďuje stále viac alergénov.

 

Zbavte sa roztočov v tkaninách, kobercoch, matracoch a perinách

Aj keď vo vašich kobercoch aktívne nežije a nerozmnožuje sa veľa roztočov, koberce zadržiavajú mŕtve časti tela, ktoré sú normálnou súčasťou prachu z domácností, ako aj výkalov roztočov. Môžete minúť peniaze na čistenie kobercov a koberce budú pôsobiť čistejšie, ale v hĺbke, kde sú alergény, budú naďalej plné roztočov. Preto sa alergológovia zhodujú, že najlepšie je zbaviť sa kobercov. Ak to nechcete urobiť, vyberte si koberce, ktoré môžete často prať. Ošetrujte ich špeciálnym sprejom.

Odstráňte závesy a nahraďte ich žalúziami s tvrdým povrchom. Ak zostanú závesy a drapérie, je potrebné ich vyprať alebo povysávať a ošetriť antialergénnym sprejom.

 

Aj spreje však majú svoju obmedzenú  účinnosť. Často perte v dezinfekčnom prípravku.  Tkaniny, ktoré neviete každých 7 dní prať (napríklad matrac), pravidelne striekajte sprejom a vysávajte.

Tiež vložte bariéru medzi seba a matrac. Antibakteriálnu plachtu. Aj tú však pravidelne perte a ošetrujte.

Tvrdé povrchy pravidelne vysávajte a umývajte

Tvrdé povrchy je možné pravidelne efektívne vysávať a vytierať. Pri podlahách s tvrdým povrchom skutočne odstránite roztoče, ich výkaly a časti tela. Prach navlhčite utierkami a začnite vždy v hornej časti miestnosti a postupujte smerom dolu. Ak utierate prach utierkami z mikrovlákna, vždy utierajte prach v jednom smere; v opačnom prípade budete neustále uvoľňovať prach, ktorý handra zachytila.  Akonáhle skončíme s utieraním prachu, hoďte handru do práčky.

 

Vysávajte pomocou filtrovaného vysávača HEPA

Uistite sa, že máte vysávač vybavený skutočným HEPA filtrom a vyhnite sa modelom bez vreciek. Bezvreckové vysávače a vysávače s umývateľnými filtrami vás vystavia iba tým alergénom, ktoré chcete odstrániť. Na vysávanie používajte rovnaké pravidlá ako na utieranie prachu. Vysajte vyššie položky pred nižšími. Nevysávajte spálňu 2 hodiny pred spaním. Upratujte skoro ráno. Všetok prach, ktorý rozprúdite, bude mať šancu usadiť sa pred spaním. Nezabudnite vyčistiť aj stropný ventilátor, ak taký máte.

 

 

Oblečenie, ktoré často nenosíte aj čisté obliečky na periny skladujte v špeciálnych vakoch.

Je dôležité roztoče vyhladovať. Ak oblečenie zabalíte do špeciálnych obalov, roztoče nebudú mať prístup k svojej potrave a zomrú. Nenechajte na svoje obliečky prášiť.

 

Pomôcť môže aj slnko

Vešiaky s kabátmi, prikrývky, deky, vankúše a periny zaveste vonku na slnečné svetlo (najmä ak ide o  vlnu alebo hodváb). Slnko roztoče zabije. Temnejšou stránkou tohto tipu je, že posteľná bielizeň môže vonku zhromažďovať peľ a trávu. Ak máte alergiu na peľ, tento tip zvážte.

 

Umývanie a čistenie horúcou vodou a parou

Ak môžete dostať predmet do práčky, môžete ho umyť v horúcej vode! Raz za týždeň vyberte a vyperte všetku posteľnú bielizeň. Pravidelné umývanie neodstráni roztoče a ich alergény. Voda vo by mala mať aspoň 90°, aby usmrtila roztoče a eliminovala alergén. Väčšina ohrievačov teplej vody nie je z bezpečnostných dôvodov nastavená na také vysoké teploty.

Roztoče na podlahe, v kuchyni alebo v kúpeľni sa môžete opariť. Dostatočne horúca para na je perfektná na zabíjanie roztočov.  Na trhu nájdete množstvo parných čističov,  aj parné čističe na podlahy.

Tiež naparujte čisté stoličky, pohovky, pohovky a koberce. Koberce a predložky pravidelne čistite v pare.

Pred spaním neprášte

Pred spaním v miestnosti, ktorá je zaprášená, vždy počkajte aspoň 2 hodiny. Aj keď zaprášite vlhké handry, trochu prachu sa začne šíriť vzduchom a vy mu chcete dať čas usadiť sa, než pôjdete spať. Nechcete, aby sa na vás prach pomaly usádzal kým ste v posteli.

 

Hlboké zmrazenie plyšákov

Vaša mraznička nebola skutočne navrhnutá na skladovanie posteľnej bielizne. No zamrazenie bielizne funguje.  Mrazenie je účinné pri plyšových hračkách aj malých vankúšoch. Vložte hračku do plastového vrecka a dajte ju na noc do mrazničky. Nechajte ju mraziť 6 až 8 hodín. Keď je hračka zmrazená, vyberte ju z plastového vrecka a nastriekajte zľahka antialergénnym sprejom.  Chlad môže roztoče usmrtiť, ale alergén zostane. Postrekom  ho neutralizujete.  Potom, čo hračku nastriekate, vhoďte ju do sušičky na nastavenie vata. Toto je nastavenie iba so vzduchom, bez tepla. Akonáhle je hračka suchá, môžete svojmu dieťaťu vrátiť.

 

Znížte vlhkosť vo svojom dome a čistite vzduch

Roztoče milujú vysokú vlhkosť, takže jedným z jednoduchých spôsobov, ako sa ich zbaviť, je odvlhčovač alebo čistička vzduchu . Pomáhajú zlepšovať kvalitu ovzdušia extrakciou vody vo vlhkom prostredí. Odsávajte paru aj pri varení. Môžete si  nainštalovať vlhkomer na sledovanie úrovní vlhkosti a udržiavajte vlhkosť pod 50% .

Používajte prikrývky odolné voči alergénom

Antialergické prikrývky nie sú iba trend. Spite v nich. Alebo uložte matrac a vankúše do poťahov odolných voči prachu alebo alergénom. Tieto poťahy, vyrobené z tesne tkanej textílie, zabraňujú kolonizácii roztočov alebo úniku z matraca alebo vankúšov. Posteľnú bielizeň perte týždenne.

Odstránenie roztočov z povrchov tkanín si vyžaduje mnohostranný prístup, zmenu životného štýlu, nové upratovacie návyky, špeicálne prostriedky a možno aj zmenu zariadenia v dome. Zvládnete to!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ako vyčistiť zdravotnícke oblečenie?

Vyčistenie zdravotníckeho oblečenia je dôležité pre zachovanie hygienických noriem a prevenciu šírenia infekcií. Tu je niekoľko krokov, ako to urobiť efektívne: Oddelenie oblečenia: Oddeľte zdravotnícke oblečenie od vašich bežných odevov, aby ste minimalizovali riziko kontaminácie. Použitie vhodných čističov: V závislosti od typu materiálu a možnej kontaminácie, zvážte použitie vhodného čističa. Niektoré oblečenie môže byť vyprané […]

Prečítať si

Ako vyčistiť krv z oblečenia?

Odstránenie krvných škvŕn z oblečenia môže byť dôležité v prípade nehôd, úrazov alebo iných situácií. Tu je niekoľko krokov, ako na to: Okamžitá reakcia: Čím skôr začnete odstraňovať škvrnu, tým väčšia je šanca na úplné odstránenie. Namočenie v studenej vode: Namočte škvrnu v studenej vode. Teplá voda by mohla spôsobiť, že bielkoviny v krvi sa […]

Prečítať si

Sú parné mopy dobré? Toto sú hlavné výhody parných mopov

Parné mopy rýchlo odstránia nečistoty, špinu a baktérie z povrchov podláh. Para čistí a dezinfikuje oblasti bez použitia chemikálií, čo z neho robí skvelú voľbu pre rodičov, majiteľov domácich zvierat a alergikov.

Prečítať si