Vyberáme mixér: Aký typ je pre vás najvhodnejší?

Mixér je jedným z najuniverzálnejších kuchynských spotrebičov a ak budete mať trošku šťastia, môžete si ho zadovážiť za veľmi príjemnú cenu. Existujú dva základné typy mixérov: stolný a ponorný, ktorý inak môžeme nazvať aj tyčový mixér.

Samozrejme, existuje ešte množstvo ďalších variantov týchto dvoch typov. Keď sa rozhodnete kupovať mixér, prvá vec, ktorá vás musí zaujímať úplne najviac, je jeho funkcia. Ak budete mixér používať iba na prípravu mliečnych koktailov alebo jemných krémových polievok, pravdepodobne si vystačíte s ponorným mixérom. Ak si však chcete pripravovať chutné smoothies alebo ľadové nápoje, lepšou voľbou bude stolný mixér, ktorý sa pýši väčším výkonom. A ako je to teda s tým výkonom? Mixéry začínajú na približne 200 wattoch – týka sa to najmä tyčových alebo stolných mixérov – a môžu dosahovať až viac ako 1 000 wattov.

Ďalším dôležitým kritériom by pre vás mala byť cena. Skúste si zvoliť tú najlepšiu možnosť, ktorá by vyhovovala aj vášmu rozpočtu.

Ponorný mixér – skvelá voľba do menších priestorov

Je úžasné, čo dokážete s ručným ponorným mixérom. Je skvelý na mliečne koktaily a ideálny na prípravu krémovej polievky. Ponorný mixér dokonca dokáže také veci, ktoré zvládnu aj drahšie zariadenia – môžeme spomenúť napríklad šľahačku, maslo, majonézu, dresingy, ovocné smoothie, pesto, super jemnú zemiakovú kašu, omáčky či detskú výživu. Na jednej strane je to všestranný pomocník, na strane druhej pre vás predstavuje úsporu miesta. Ak máte menšiu kuchyňu a teda aj problém s priestorom, je to ideálna voľba. Niektoré modely dokonca obsahujú nadstavce, ktoré dokážu z mixéra urobiť mini kuchynský robot alebo výkonný šľahač.

Stolný mixér – najlepšia pomocník pre vysokovýkonné miešanie

Ponorný mixér je síce celkom všestranný, ale zas nezvládne všetko, napríklad také drvenie ľadu alebo prípravu jemného smoothie so zeleninou. Na tieto a iné úlohy určite budete potrebovať výkonnejší stolný mixér.

Ak už máte stanovený svoj rozpočet, najdôležitejšie veci, ktoré bude potrebné zvážiť, sú výkon, rýchlosť a veľkosť nádoby.

Výkon mixéra sa meria vo wattoch. Čím vyšší je výkon, tým výkonnejší by mal byť mixér. Ak od mixéra chcete super hladké mixovanie zeleniny, ľadu alebo obilnín, siahnite po mixéri s najvyšším výkonom, aký si môžete dovoliť.

Mixéry môžu mať až 10 rýchlostí, no nie každý ich toľko aj skutočne potrebuje. Ak nechcete s mixérom robiť niečo veľmi špecifické a rýchlosť pre vás nie je až takým dôležitým parametrom, zvyčajne postačia dve alebo tri rýchlosti plus možnosť drviť ľad alebo mixér s pulzným spínačom.

Nakoniec, dôležité je zvážiť aj veľkosť nádoby. Štandardná veľkosť nádoby je približne 6 šálok, ale niektoré sú menšie alebo väčšie. Menšia dóza so širším vrchom (alebo celkovo širšou základňou) je dobrou voľbou pre každého, kto hľadá zvýšenú stabilitu.

Najľahšie mixovanie zvládne aj osobný/smoothie mixér

Osobné stolné mixéry, inak povedané smoothie mixéry – tie s veľkým výkonom a malými nádobami, ktoré sú ideálne na prípravu jedného alebo dvoch smoothies – sú momentálne veľmi obľúbeným typom mixéra. Majú menšie nádoby a často aj nižšiu cenu ako väčší mixér s podobným výkonom. Kvôli malej nádobe sú síce menej funkčné, no pokiaľ vám stačí príprava smoothie, ľadových nápojov alebo kokteilov, so smoothie mixérom si ich pripravíte úplne pohodlne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ako vyčistiť zdravotnícke oblečenie?

Vyčistenie zdravotníckeho oblečenia je dôležité pre zachovanie hygienických noriem a prevenciu šírenia infekcií. Tu je niekoľko krokov, ako to urobiť efektívne: Oddelenie oblečenia: Oddeľte zdravotnícke oblečenie od vašich bežných odevov, aby ste minimalizovali riziko kontaminácie. Použitie vhodných čističov: V závislosti od typu materiálu a možnej kontaminácie, zvážte použitie vhodného čističa. Niektoré oblečenie môže byť vyprané […]

Prečítať si

Ako vyčistiť krv z oblečenia?

Odstránenie krvných škvŕn z oblečenia môže byť dôležité v prípade nehôd, úrazov alebo iných situácií. Tu je niekoľko krokov, ako na to: Okamžitá reakcia: Čím skôr začnete odstraňovať škvrnu, tým väčšia je šanca na úplné odstránenie. Namočenie v studenej vode: Namočte škvrnu v studenej vode. Teplá voda by mohla spôsobiť, že bielkoviny v krvi sa […]

Prečítať si

Sú parné mopy dobré? Toto sú hlavné výhody parných mopov

Parné mopy rýchlo odstránia nečistoty, špinu a baktérie z povrchov podláh. Para čistí a dezinfikuje oblasti bez použitia chemikálií, čo z neho robí skvelú voľbu pre rodičov, majiteľov domácich zvierat a alergikov.

Prečítať si