Nechajte zažiariť svoj kuchynský drez

Kvalitný drez vám môže veľmi výrazne uľahčiť život v kuchyni. Je neoceniteľné mať priestor na odkladanie riadu, umývanie ingrediencií a sušenie všetkého, čo ste umyli. Varenie a upratovanie bude preto jednoduchšie a menej stresujúce. Bez ohľadu na to, aký typ drezu máte (väčšina ľudí ho má z nehrdzavejúcej ocele), treba dbať na to, aby bol čistý a použiteľný – dosiahnuť optimálnu čistotu kuchynského drezu si však vyžaduje trochu práce.

Našťastie, existuje veľa cenných rád, ako to urobiť. Už tradičným pomocníkom v kuchyni je jedlá sóda a ani v tomto prípade to nie je výnimkou. Je dostatočne účinná na čistenie nerezovej ocele aj porcelánového drezu bez toho, aby zapríčinila škody, ktoré spôsobujú agresívnejšie čistiace prostriedky a drôtenky.

Melissa Maker, zakladateľka torontskej upratovacej spoločnosti Clean My Space, odporúča nasypať sódu bikarbónu do odtoku, potom celý drez poriadne prestriekať univerzálnym čistiacim prostriedkom a znova nasypať malé množstvo sódy bikarbóny. Pomocou zubnej kefky namočenej v octe vyčistite okraje umývadla, a potom použite prírodnú hubku na čistenie umývadla.

Ak to budete mať, drez dôkladne opláchnite horúcou vodou a následne ho vyleštite handričkou z mikrovlákna. Ak ste náhodou nejaké miesto vynechali, postriekajte ho octom a pomocou handričky z mikrovlákna ho vyleštite. Chcete extra lesk? Na handričku z mikrovlákna pridajte lyžičku olivového oleja a prejdite ňou celé umývadlo.

Ďalšou možnosťou je zmiešať sódu bikarbónu s prípravkom na umývanie riadu a túto zmes rozotrieť mäkkou handričkou po celom dreze. Rovnako skvelým nápadom je tiež posypať odrezanú polovicu citróna soľou a použiť ju na odstránenie škvŕn alebo hrdze.

Nezabudnite ani na kuchynskú batériu! Okolo rukoväte kohútika môžete omotať handričku nasiaknutú octom, aby ste odstránili usadeniny, ktoré sa tam vyskytujú; vydrhnite ju napríklad starou zubnou kefkou.

Drez je dôležité udržiavať čistý a suchý. Zvyšky jedla vo všeobecnosti spôsobia množenie baktérií a zápach, preto je dobré urobiť si z čistenia drezu každodennú rutinu. Nie vždy to musí byť také dôkladné čistenie, ako sme popísali vyššie – no je dobré povenovať sa tomu tak raz za týždeň – ale skúste ho aspoň raz denne vydrhnúť saponátom a mäkkou špongiou.

Ak sa už raz pustíte do pravidelného čistenia drezu, zistíte, že to robíte stále. Je to jeden z tých malých zvykov, ako napríklad pravidelné ranné ustielanie postele, ktorý spoľahlivo zmení atmosféru kuchyne k lepšiemu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ako vyčistiť zdravotnícke oblečenie?

Vyčistenie zdravotníckeho oblečenia je dôležité pre zachovanie hygienických noriem a prevenciu šírenia infekcií. Tu je niekoľko krokov, ako to urobiť efektívne: Oddelenie oblečenia: Oddeľte zdravotnícke oblečenie od vašich bežných odevov, aby ste minimalizovali riziko kontaminácie. Použitie vhodných čističov: V závislosti od typu materiálu a možnej kontaminácie, zvážte použitie vhodného čističa. Niektoré oblečenie môže byť vyprané […]

Prečítať si

Ako vyčistiť krv z oblečenia?

Odstránenie krvných škvŕn z oblečenia môže byť dôležité v prípade nehôd, úrazov alebo iných situácií. Tu je niekoľko krokov, ako na to: Okamžitá reakcia: Čím skôr začnete odstraňovať škvrnu, tým väčšia je šanca na úplné odstránenie. Namočenie v studenej vode: Namočte škvrnu v studenej vode. Teplá voda by mohla spôsobiť, že bielkoviny v krvi sa […]

Prečítať si

Sú parné mopy dobré? Toto sú hlavné výhody parných mopov

Parné mopy rýchlo odstránia nečistoty, špinu a baktérie z povrchov podláh. Para čistí a dezinfikuje oblasti bez použitia chemikálií, čo z neho robí skvelú voľbu pre rodičov, majiteľov domácich zvierat a alergikov.

Prečítať si