Uľahčite si upratovanie domácnosti pomocou týchto jednoduchých trikov

Existuje mnoho spôsobov, ako upratať dom, ale najlepšie sú tie, ktoré vám ušetria čas a námahu a pritom sa vyhnete agresívnym čistiacim prostriedkom. Prinášame vám preto zoznam jednoduchých trikov, ktoré vám túto úlohu uľahčia. Vďaka nim sa upratovania nebudete vedieť dočkať.

Udržujte veci v suchu

Pretrvávajúca vlhkosť vie byť v domácnosti veľmi nepríjemným protivníkom, pokiaľ ide o udržiavanie čistoty kúpeľní a kuchýň, pretože priťahuje baktérie a plesne. V prípade, že dvere v sprche alebo závesy nepoužívate, nechajte ich otvorené, aby ste umožnili vzduchu prúdiť. Pri sprchovaní vždy pustite ventilátor alebo otvorte okno, aby sa uvoľnila para. Medzi jednotlivými praniami nechajte dvierka práčky otvorené. Ak máte špinavé prádlo alebo utierky na riad, zaveste ich, aby sa medzi praním vysušili; nedávajte ich mokré do koša.

 

Zapnite umývačku riadu

Umývačky riadu toho dokážu oveľa viac, než len umývať riad. Vyčistia vám kuchynské špongie, silikónové chňapky, svietidlá, pomôcky na pracovný stôl, kefy na vlasy (najskôr však odstráňte vlasy), plastové a kovové hračky, žabky, nástroje na manikúru, misky pre domáce zvieratá, hubky na make-up, filtre na sporáky, kľúče od domu, obojky a vôdzky pre domáce zvieratá (ak nie sú vyrobené z kože), sitko do umývadla a ďalšie. Hlavné je nemiešať jedlo a nepotravinové položky, pretože to nie je práve najhygienickejšie.

Pustite sa do žalúzií

Čistenie žalúzií je celkom nepríjemná úloha, ale je potrebná, pretože sú to magnety na prach. Skúste si na ruku navliecť starú ponožku a utriete tak dve strany naraz. Ak sú žalúzie špinavé, po utretí prachu ich odinštalujte z okna a ponorte do vane s kvapkou mydla na pranie. Nechajte ich hodinu namočené, potom opláchnite a vyložte von, aby sa vysušili.

Využite slnečné svetlo vo svoj prospech

Slnečné svetlo je veľmi účinný čistiaci nástroj. Osviežte svoju posteľnú bielizeň na slnku – vankúše, prikrývky, chrániče matracov, plyšáky, čalúnenie a ďalšie. Zaveste biele textílie na priame slnečné svetlo, aby sa vybielili, zbavili škvŕn a celkovo sa rozjasnili. Na slnko môžete vyložiť aj vyprázdnené a vyčistené odpadkové koše a nádoby na recykláciu, aby ste sa zbavili ich zápachu.

Rozmiestnite si pomôcky na upratovanie po celej domácnosti

Je to veľmi jemný, ale účinný trik: Ak si rozmiestnite do každej miestnosti (alebo aspoň na každé poschodie domu) čistiace kefy, handry a prostriedky na upratovanie, budete mať väčšiu motiváciu pustiť sa do práce.

Dve najdôležitejšie úlohy dňa

Uhádnete, ktoré sú to? Predsa ustlaná posteľ a denne vyčistený kuchynský drez. Ak si každé ráno usteliete posteľ, deň začnete s pocitom úspechu a skončíte ho s pocitom zadosťučinenia. To isté platí pre kuchynský drez, ktorý Melissa Maker, majiteľka upratovacej spoločnosti Clean My Space so sídlom v Toronte, opisuje ako „posteľ kuchyne“: “Keď vojdete do spálne a nájdete posteľ krásne ustlanú, zvyšok spálne pôsobí čisto, organizovane a útulne. To isté platí aj s kuchynským drezom. Keď vojdete do kuchyne a drez je čistý, pozdvihne to kuchyňu. Na druhej strane, ak vojdete dnu a uvidíte špinavý drez s neumytým riadom, kuchyňa bude pôsobiť chaoticky.”

3 ingrediencie, ktoré by ste mali mať stále po ruke

Citróny, sóda bikarbóna a ocot – to sú tri základné ingrediencie, bez ktorých sa pri upratovaní nepohnete. Prinášame vám zopár príkladov, ktoré zvládnu.

Citrón je skvelý na vyčistenie zapáchajúcich dosiek na krájanie. Rozrežte ho na polovicu a rozotrite ním na doske hrubozrnnú soľ. Mikrovlnnú rúru vyčistíte tak, že vytlačíte šťavu z citróna a polovičku vložíte do misky s vodou, dáte do mikrovlnky na 3 minúty a predtým, než ich vyberiete, nechajte ich 5 minút odstáť. Pre okamžitý lesk potrite celý vodovodný kohútik polovicou citróna. Vytlačte z neho šťavu do rýchlovarnej kanvice, pridajte vodu, nechajte zovrieť a dôkladne opláchnite, aby sa odstránil vodný kameň. Pridajte 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy do rozprašovača a použite ju na čistenie skla a zrkadiel pomocou handričky z mikrovlákna.

Sódu bikarbónu používajte ako dezodorant, prostriedok na brúsenie či rozjasňovač. Dokáže dodať lesk nerezovému drezu, koberce zbaví zápachu a oživí bielizeň.

Veľmi silný čistiaci prostriedok je ocot. Jeho prenikavú vôňu môžete zamaskovať tak, že ho niekoľko dní necháte namáčať s citrusovými šupkami a pred použitím scedíte. Umývačku riadu zbavíte zápachu tak, že misku s octom dáte do jej hornej časti. Zmiešajte ho v pomere 1:1 s vodou na čistenie spotrebičov z nehrdzavejúcej ocele. Vodovodné batérie a príbory vyleštite handričkou z mikrovlákna namočenou v roztoku voda-ocot.

Tento zoznam nie je ani zďaleka kompletný, ale dokáže vás nasmerovať na správnu cestu, ako udržať váš dom v čistote. Upratovanie by nemalo byť v žiadnom prípade stresujúce. So správnymi trikmi sa budete vždy cítiť pripravení na prácu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ako vyčistiť zdravotnícke oblečenie?

Vyčistenie zdravotníckeho oblečenia je dôležité pre zachovanie hygienických noriem a prevenciu šírenia infekcií. Tu je niekoľko krokov, ako to urobiť efektívne: Oddelenie oblečenia: Oddeľte zdravotnícke oblečenie od vašich bežných odevov, aby ste minimalizovali riziko kontaminácie. Použitie vhodných čističov: V závislosti od typu materiálu a možnej kontaminácie, zvážte použitie vhodného čističa. Niektoré oblečenie môže byť vyprané […]

Prečítať si

Ako vyčistiť krv z oblečenia?

Odstránenie krvných škvŕn z oblečenia môže byť dôležité v prípade nehôd, úrazov alebo iných situácií. Tu je niekoľko krokov, ako na to: Okamžitá reakcia: Čím skôr začnete odstraňovať škvrnu, tým väčšia je šanca na úplné odstránenie. Namočenie v studenej vode: Namočte škvrnu v studenej vode. Teplá voda by mohla spôsobiť, že bielkoviny v krvi sa […]

Prečítať si

Sú parné mopy dobré? Toto sú hlavné výhody parných mopov

Parné mopy rýchlo odstránia nečistoty, špinu a baktérie z povrchov podláh. Para čistí a dezinfikuje oblasti bez použitia chemikálií, čo z neho robí skvelú voľbu pre rodičov, majiteľov domácich zvierat a alergikov.

Prečítať si