Zabudnite na aviváž – škodíte životnému prostrediu aj vášmu oblečeniu

Ak máme povedať pravdu – neexistuje žiadny pádny dôvod, prečo by ste mali pokračovať v jej používaní. Škodí nielen vášmu zdraviu, ale aj životnému prostrediu a v neposlednom rade aj oblečeniu. Áno, čítate dobre! Kúpou aviváže jednoducho len plytváte peniazmi.

Ako funguje aviváž?

Aviváže zažívali svoj najväčší boom pred 50 rokmi, keď pracie prostriedky neboli ešte také účinné, ako sú dnes, a zanechávali oblečenie drsné a nepoddajné. Teraz je to však už úplne inak. Moderné pracie prostriedky perú dobre a prádlo adekvátne zmäkčujú. Aviváž teda nie je vôbec potrebné pridávať ani do práčky vo forme gélu, ani na handričku určenú do sušičky.

A ako teda aviváž funguje? Tkaninu pokryje tenkým filmom, ktorý bráni vzniku statickej elektriny tým, že sú odevy hladšie. Znižuje trenie, pričom pridáva kladný náboj na neutralizáciu záporného statického náboja. Tiež pomáha „oddeľovať“ vlákna, čím budí dojem, že sú veci nadýchanejšie. Navyše sú extrémne voňavé a navrhnuté tak, aby vôňa zostala v látke.

Nebezpečná aviváž?

Do nášho tela sa „vďaka“ aviváži dostáva veľké množstvo škodlivých chemikálií. Existujú dôkazy, že aviváž robí oblečenie horľavejším, pričom tiež vieme, že obsahuje kvartérne amóniové zlúčeniny, ktoré sa spájajú s podráždením dýchacích ciest a pokožky a škodia aj životnému prostrediu.
Environmental Working Group tvrdí, že aviváže obsahujú vonné látky a ftaláty, ktoré sú známe endokrinnými disruptormi, ako aj konzervačnými látkami a farbivami, ktoré sú spojené s podráždením pokožky a rakovinou.

Aviváže nie sú výhrou ani pre oblečenie. Určite sa vám už stalo, že vaše biele alebo svetlé oblečenie zostalo fľakaté. Nemusíme vám hovoriť, čo je príčinou, však? Rovnako bránia absorpcii, preto by ste napríklad také športové oblečenie nemali nikdy prať s avivážou.

Poradíte si aj bez aviváže

Máme však aj dobrú správu – nadýchanú bielizeň dosiahnete jednoducho aj bez aviváže. Skúste do cyklu plákania pridať za šálku octu. Ten má v našich domácnostiach nezastupiteľné miesto, pričom je lacný, ekologickejší, bielizeň zmäkčí a neutralizuje zvyšky pracieho prášku v bielizni. Naučte sa namiesto aviváže nalievať do priehradky v práčke radšej ocot – určite neoľutujete!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ako vyčistiť zdravotnícke oblečenie?

Vyčistenie zdravotníckeho oblečenia je dôležité pre zachovanie hygienických noriem a prevenciu šírenia infekcií. Tu je niekoľko krokov, ako to urobiť efektívne: Oddelenie oblečenia: Oddeľte zdravotnícke oblečenie od vašich bežných odevov, aby ste minimalizovali riziko kontaminácie. Použitie vhodných čističov: V závislosti od typu materiálu a možnej kontaminácie, zvážte použitie vhodného čističa. Niektoré oblečenie môže byť vyprané […]

Prečítať si

Ako vyčistiť krv z oblečenia?

Odstránenie krvných škvŕn z oblečenia môže byť dôležité v prípade nehôd, úrazov alebo iných situácií. Tu je niekoľko krokov, ako na to: Okamžitá reakcia: Čím skôr začnete odstraňovať škvrnu, tým väčšia je šanca na úplné odstránenie. Namočenie v studenej vode: Namočte škvrnu v studenej vode. Teplá voda by mohla spôsobiť, že bielkoviny v krvi sa […]

Prečítať si

Sú parné mopy dobré? Toto sú hlavné výhody parných mopov

Parné mopy rýchlo odstránia nečistoty, špinu a baktérie z povrchov podláh. Para čistí a dezinfikuje oblasti bez použitia chemikálií, čo z neho robí skvelú voľbu pre rodičov, majiteľov domácich zvierat a alergikov.

Prečítať si