Čo je dobré vedieť pred kúpou robotického vysávača? Sprievodca nákupom

Nie ste si istí, ako na nákup robotického vysávača? Náš nákupný sprievodca vám pomôže rozhodnúť sa, na čo sa zamerať. Uvažujete o kúpe nového robotického vysávača, ale neviete si vybrať ten správny? S naším nákupným sprievodcom vám zodpovieme na všetky otázky.

Rozhodli ste sa kúpiť si robotický vysávač, ktorý vám pomôže s domácimi prácami. Jediné, čo však viete s úplnou istotou je, že máte k dispozícii množstvo typov s rôznymi funkciami od možnosti umývania dlážky až po samovyprázdňovanie smetnej nádoby, jednoducho – pre robotické vysávače neexistuje nič nemožné!

Aké funkcie však skutočne potrebujete? Niektoré typy vysávačov sú vhodnejšie na koberce, iné skôr na tvrdé podlahy, existujú dokonca aj také, ktoré sú navrhnuté výhradne na vysávanie chlpov domácich zvierat, ak nejaké doma máte. Cena týchto robotických vysávačov sa môže značne líšiť, väčšinou nájdete vysávače od 200 do 1 000 eur, takže ďalším faktorom, ktorý bude pri kúpe určite rozhodovať, je váš rozpočet. Prinášame vám preto sprievodcu, ktorý vám pomôže rozhodnúť sa, aký typ robotického vysávača chcete alebo potrebujete. Tu je zopár krátkych tipov, ktoré vám poradia, kde začať.

Tipy na nákup robotického vysávača

1. Preskúmajte svoj dom. Zvážte, či máte doma väčšinou podlahy alebo koberce. Ak máte koberec, ako hrubý je? Nezabudnite ani na domáce zvieratá – bude musieť robotický vysávač vysávať chlpy? Toto sú veľmi dôležité aspekty, ktoré by ste mali zvážiť skôr, než sa vrhnete na nákup robotického vysávača.

2. Prehodnoťte svoj rozpočet. Ako sme už spomínali, robotické vysávače s najnovšími funkciami vás môžu stáť aj viac ako 1 000 eur. Lacnejšie modely nájdete za približne 200 eur, musíte však počítať s tým, že prídete o niektoré z novších funkcií, ako je napríklad Wi-Fi pripojenie alebo samovyprázdňujúca smetná nádoba.

3. Chcete k vysávaču aplikáciu? Niektoré robotické vysávače je možné prepojiť s aplikáciami. Tie sú užitočné na monitorovanie vášho vysávača a plánovanie upratovacích procesov. Môžu tiež pomôcť pri zmapovaní vášho domu a vytváraní zakázaných zón.

4. Robotické vysávače využívajú rôzne spôsoby navigácie. Ak investujete do lacnejšieho robotického vysávača, bude sa pravdepodobne len bezcieľne pohybovať a odrážať sa od stien a rôznych prekážok, zatiaľ čo niektoré modely zo strednej cenovej kategórie a najmodernejšie modely používajú na pohyb a orientáciu v priestore lasery a optické senzory.

5. Niektoré modely sú výkonnejšie ako tie ostatné. Každý robotický vysávač funguje totiž inak. Niektoré zbierajú prach a nečistoty lepšie, ako napríklad chlpy domácich zvierat, zatiaľ čo iné môžu byť výkonnejšie na podlahách než na koberci.

Prečo chcete robotický vysávač?

Žijeme v dobe, keď za nás roboty urobia už takmer všetko: máme autá s autopilotmi, drony lietajúce po oblohe a robotické vysávače, ktoré sa samé pohybujú pomedzi nábytok. Robotický vysávač udržiava relatívny poriadok a ušetrí vám starosti s vyťahovaním ťažkého a nespratného vysávača vždy, keď sa vám napríklad vysype miska s arašidmi.
Napriek tomu, že technológia robotického vysávača v poslednej dobe veľmi rýchlo napreduje, na skutočne dôkladné a hĺbkové vysávanie si pravdepodobne budete chcieť ponechať klasický vysávač.

Robotické vysávače sú dokonalé na každodenné upratovanie – pozbierajú omrvinky, chumáče vlasov, chlpy domácich miláčikov, prach a všetko, čo sa ocitne na vašej podlahe. Vhodné sú aj do kancelárskych priestorov, pretože posledná vec, ktorou sa chcete zaoberať, keď vám v práci horia termíny, je vaša nie najčistejšia podlaha. Robotické vysávače sú tiež skvelé napríklad pre spolubývajúcich, pretože im ušetria jednu menšiu domácu prácu.

Mnohým robotickým vysávačom môžete naplánovať upratovanie aj niekoľkokrát denne, dokonca niektoré robotické vysávače môžete prostredníctvom aplikácie sledovať pri ich práci. Ak vás trápia alergie alebo prach, existujú modely, ktoré vyprázdňujú svoju palubnú smetnú nádobu do väčšieho koša v základni, čím sa minimalizuje vírenie prachu.

 

 

Aký veľký je váš dom?

Najdôležitejšia vec – skôr, ako si začnete vyberať svoj robotický vysávač, uvedomte si, aký veľký je váš dom. Niektoré robotické vysávače sú efektívnejšie v malých priestoroch, ako sú byty a menšie domy, zatiaľ čo iné modely môžu byť vhodnejšie do priestorov s rozlohou až 2 000 štvorcových metrov s viacerými miestnosťami a viacerými poschodiami. Váš výber teda bude závisieť najmä od veľkosti vášho príbytku.

 

Dominujú u vás koberce alebo podlahy?

Väčšina robotických vysávačov bez problémov zvládne čistenie kobercov aj podlahy, niektoré sú však lepšie na čistenie jedného alebo druhého. Najmodernejšie robotické vysávače zvládnu upratať rôzne povrchy tak, že zvýšia svoj výkon vždy, keď rozoznajú koberec, a vzápätí ho opäť znížia, keď zaregistrujú podlahu. Vaše nákupné rozhodnutie preto zvážte hlavne v prípade, že máte doma koberce. Neskôr totiž možno prídete na to, že modely z nižšej triedy vám budú v domácnosti zanechávať chumáče.

 

Žijú s vami mačky alebo psy? (Alebo iné zviera, ktoré pĺzne?)

Nevýhodou upratovania robotického vysávača po vašich domácich miláčikoch je, že sa budete musieť pripraviť na častú údržbu vysávača. Valčeková kefa, bočné kefy a filtre sa časom opotrebujú a bude potrebné ich vymeniť. Ak chcete robotický vysávač, ktorý vám bude nápomocný s chlpmi po mačke či psovi, budete musieť myslieť na časté vyprázdňovanie smetnej nádoby, aby nepretekala.

V súčasnosti existuje niekoľko robotických vysávačov so samovyprázdňovacími smetnými nádobami. Niektorí výrobcovia vám umožňujú zakúpiť základňu automatického vyprázdňovania samostatne, takže ak sa pre ňu rozhodnete, môžete si ju neskôr dokúpiť.

 

Chcete „inteligentný“ robotický vysávač?

Internet je skvelá vec, ktorá nám pomáha udržiavať kontakt nielen s inými ľuďmi, ale aj s našimi domácimi spotrebičmi. Väčšina robotických vysávačov má v súčasnosti k dispozícii aj aplikáciu na smartfón, pomocou ktorej budete mať plnú kontrolu nad vaším robotickým vysávačom, nech už ste kdekoľvek. Aj vysávače, ktoré nepodporujú mapovanie, sú pripojené k vašej Wi-Fi a ovládané pomocou aplikácie. Aj keď sa funkcie v závislosti od výrobcu a modelu môžu líšiť, väčšina aplikácií pre robotické vysávače vám umožní spustiť a zastaviť vysávač, naplánovať upratovanie či zvýšiť alebo znížiť intenzitu vysávania.

Stále však existujú aj robotické vysávače základnej triedy, ktoré sú dodávané „len“ s diaľkovým ovládaním namiesto pripojenia k aplikácii. Síce ušetríte, no v prípade, že diaľkový ovládač stratíte, môže vám to sťažiť využívanie všetkých funkcií vysávača. Dobrou správou však je, že všetky robotické vysávače majú zabudované tlačidlo štart/stop.

 

Hybridné robotické vysávače/mopy nemusia byť až také skvelé, ako sa na prvý pohľad zdá

Na trhu existujú aj také robotické vysávače, ktoré majú v sebe zabudovanú funkciu umývania podlahy, čo by bol teoreticky celkom dobrý nápad: mať jediné zariadenie na vysávanie kobercov aj umývanie podláh. Modely, ktoré sme však testovali, príliš nevynikali s jednou alebo oboma funkciami.

 

Výdrž batérie nie je žiadny problém, pokiaľ máte menší príbytok

Ďalej sa pozrieme aj na výdrž batérie robotického vysávača, pričom na tomto parametri záleží len do určitej miery. Počas celého nášho testovania robotických vysávačov vydržal takmer každý testovaný vysávač vysávať bez toho, aby ho bolo potrebné nabíjať. V priemere tak zvládne robotický vysávač upratovať hodinu a pol, pričom niektoré špičkové modely vydržia dokonca až celé dve hodiny. Mnoho robotických vysávačov sa dokonca vráti späť k svojej základni, nabije sa a po nabití upratovanie dokončí.

★★★★★

Concept VR3205 robotický vysávač s mopom, 3v1

Robotický vysávač VR3205 je vybavený vyspelou laserovou navigáciou LaserTec 2.0, ktorá podrobne naskenuje vašu domácnosť a vytvorí presnú mapu pre plánovanie upratovania. Výsledkom je, že sa robot s maximálnou presnosťou orientuje v priestore, neprechádza opakovane už upratané miesta, a tým skracuje dobu upratovania. Perfektne si poradí so všetkými podlahovými krytinami aj s členitými priestormi. Vďaka veľkým kolesám a silnému motoru prekoná dverné prahy a iné prekážky do výšky až 1,8 cm. Po dokončení upratovania sa automaticky vráti do nabíjacej stanice.

🛒 Kúpiť

Stanovte si svoj rozpočet

Na trhu nájdete robotické vysávače rôznych druhov, tvarov, veľkostí a za rôzne ceny. Ako to už väčšinou býva, čím viac investujete, tým viac funkcií získate. Napríklad, robotické vysávače z vyššej cenovej triedy sa budú lepšie orientovať v priestore a budú zahŕňať funkcie, ako napríklad vynechanie istej zóny, upratovanie len jednej miestnosti alebo upratovanie priestorov s vysokou frekvenciou pohybu. Môžu mať tiež ďalšie doplnkové funkcie, ako sú nabíjacie doky s automaticky sa vyprázdňujúcimi smetnými nádobami a nástavce na sonické umývanie podlahy.
Pravdou však je, že sme našli robotické vysávače aj za menej ako 200 eur, ktoré upratujú rovnako dobre, ak nie aj lepšie, ako modely, ktoré sú tri- až štyrikrát drahšie. Príliš veľa funkcií však od nich nečakajte. Pamätajte si, že mnohí výrobcovia dávajú na staršie modely aj zľavy.

Čo získate za menej ako 200 eur
Robotické vysávače z nižšej až strednej triedy síce ponúkajú dlhú prevádzkovú dobu či dostatočne veľké smetné nádoby, ale na úkor pár eur navyše prídete napríklad o pripojenie k Wi-Fi či prepracovanú navigáciu, takže namiesto toho, aby sa robotický vysávač pohyboval po miestnosti systematicky, bude len zmätene pobehovať, kým svoju prácu nedokončí.

Čo získate za 200 – 600 eur
Ak ste ochotní investovať do robotického vysávača o trošku viac, získate veľa možností s funkciami, ako je napríklad mapovanie domu, upratovanie len v konkrétnej miestnosti či automatickú detekciu nečistôt. Mapovanie je neuveriteľne praktické, pretože zaistí účinnejšie upratovanie robotického vysávača, takže si môžete byť istí, že vysávač uprace celý priestor a nebude sa bezcieľne motať pod kuchynskými stoličkami.

Čo získate za viac ako 600 eur
Dobrý pomocník niečo stojí. V tejto cenovej hladine je relatívne málo robotických vysávačov a väčšina pokročilých funkcií u týchto robotov spadá do kategórie „je dobré mať“ namiesto „úplne nevyhnutné“. Patrí medzi ne napríklad schopnosť mapovať až 10 poschodí, vyhýbať sa konkrétnym oblastiam, vyprázdňovať vlastné smetné nádoby či spolupráca s inými robotickými vysávačmi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ako vyčistiť zdravotnícke oblečenie?

Vyčistenie zdravotníckeho oblečenia je dôležité pre zachovanie hygienických noriem a prevenciu šírenia infekcií. Tu je niekoľko krokov, ako to urobiť efektívne: Oddelenie oblečenia: Oddeľte zdravotnícke oblečenie od vašich bežných odevov, aby ste minimalizovali riziko kontaminácie. Použitie vhodných čističov: V závislosti od typu materiálu a možnej kontaminácie, zvážte použitie vhodného čističa. Niektoré oblečenie môže byť vyprané […]

Prečítať si

Ako vyčistiť krv z oblečenia?

Odstránenie krvných škvŕn z oblečenia môže byť dôležité v prípade nehôd, úrazov alebo iných situácií. Tu je niekoľko krokov, ako na to: Okamžitá reakcia: Čím skôr začnete odstraňovať škvrnu, tým väčšia je šanca na úplné odstránenie. Namočenie v studenej vode: Namočte škvrnu v studenej vode. Teplá voda by mohla spôsobiť, že bielkoviny v krvi sa […]

Prečítať si

Sú parné mopy dobré? Toto sú hlavné výhody parných mopov

Parné mopy rýchlo odstránia nečistoty, špinu a baktérie z povrchov podláh. Para čistí a dezinfikuje oblasti bez použitia chemikálií, čo z neho robí skvelú voľbu pre rodičov, majiteľov domácich zvierat a alergikov.

Prečítať si