6 jednoduchých ekologických spôsobov prania oblečenia

Vedeli ste, že 75 – 80% uhlíkovej stopy každého kúsku odevu pochádza z prania? Počúvame veľa o tom, ako rýchlo móda ničí planétu kvôli jej masívnej uhlíkovej stope, ale takmer nikdy nehovoríme o tom, ako môže každý človek pomôcť situácii. Stačí nakupovať slow fashion a hlavne, ekologicky prať.  

1 používajte kvalitnú sušičku (alebo slnko)

Máme overenú kombináciu práčku so sušičkou Samsung, čo znamená, že môžeme vložiť špinavé prádlo a z kombinovanej práčko-sušičky vyberieme čisté a suché veci. Ak je leto, nepoužívajte sušičku. Stačí sušiť na slnku – ušetríte peniaze aj energiu. 

2 Sóda bikarbóna

Je niečo, čo sóda bikarbóna nedokáže ??? Je skvelá aj na pranie oblečenia. Doplňte do práčky trochu sódy bikarbóny s pracím práškom. Oblečenie to vyčistí, zbaví zápachu a prejasní farby.

3 Otočte svoje oblečenie naruby

Teraz tento môže znieť povedome a pochádza zo mňa, a to preto, pretože je nielen ekologický, ale zvyšuje aj životnosť vášho oblečenia. Pranie naruby pomáha udržiavať vonkajšiu časť oblečenia, časť, ktorú vidíte, novšiu a pomáha znižovať blednutie a opotrebovanie látok. Je tiež lepšie umývať časť odevu, ktorá je najbližšie k telu.

4 Studené pranie

Vedeli ste, že 90% spotreby energie práčok pochádza z ohrevu vody? Takže zostáva iba 10% na napájanie motora, ktorý perie oblečenie. Používanie funkcií studeného prania vám ušetrí peniaze za elektrinu, je to lepšie pre životné prostredie a znamená to, že vaše oblečenie bude “žiť” dlhšie. Príliš horúce pranie ničí látky.

5 Ekologický prací prášok 

Používajte prací prostriedok, ktorý je vyrobený z prírodných surovín a je biologicky odbúrateľný. Stále perie naozaj dobre, ale nepoškodzuje oceán ani odpadové vody.

6 Plne naložená práčka

Na napájanie práčky je potrebné rovnaké množstvo energie a vody bez ohľadu na to, koľko toho v nej je, takže viac oblečenia v náplni znamená, že vyperiete viac vecí a ušetríte energiu za druhú poloprázdnu práčku.  Navyše, keď je práčka plná, spôsobuje menšie trenie medzi odevmi – opäť – menej zničené prádlo prežije dlhšie. 

Aké sú vaše tipy na eko pranie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sú parné mopy dobré? Toto sú hlavné výhody parných mopov

Parné mopy rýchlo odstránia nečistoty, špinu a baktérie z povrchov podláh. Para čistí a dezinfikuje oblasti bez použitia chemikálií, čo z neho robí skvelú voľbu pre rodičov, majiteľov domácich zvierat a alergikov.

Prečítať si

Zabudnite na plastové kuchynské špongie – prírodné fungujú rovnako dobre!

…a budú sa biologicky rozkladať bez toho, aby znečisťovali životné prostredie mikroplastmi. Špongia je pomocník, bez ktorého by kuchyňa nebola kuchyňou. Je nenahraditeľná pri upratovaní, kde vám obyčajná handrička nestačí. Avšak, nepotešíme vás – farebné syntetické špongie, ktoré má väčšina ľudí pri svojom kuchynskom dreze, poškodzujú životné prostredie ešte dlho po skončení ich životnosti. Prvým […]

Prečítať si

Ako žiť udržateľne v roku 2022

Väčšina z nás vyrastala v časoch, keď sa žilo skromne a striedmo. Nebolo ničím výnimočným, že napríklad také oblečenie sa opravovalo a opravovalo, kým sa nakoniec celkom nerozpadlo. Ako deti nás to možno ponižovalo, no v dospelosti vidíme, aké to bolo praktické, rozumné a udržateľné. K udržateľnejšiemu životu môžete prispieť aj vy, nie však robením […]

Prečítať si