Ako žiť udržateľne v roku 2022

Väčšina z nás vyrastala v časoch, keď sa žilo skromne a striedmo. Nebolo ničím výnimočným, že napríklad také oblečenie sa opravovalo a opravovalo, kým sa nakoniec celkom nerozpadlo. Ako deti nás to možno ponižovalo, no v dospelosti vidíme, aké to bolo praktické, rozumné a udržateľné.

K udržateľnejšiemu životu môžete prispieť aj vy, nie však robením veľkých gest, ale malými krokmi, ktoré postupne zaradíte do svojho životného štýlu. V konečnom dôsledku sú to práve malé zmeny, ktoré vám pomôžu žiť o niečo „zelenšie“, zdravšie a čistejšie ako kedykoľvek predtým. Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré môžete zaradiť do svojho života.

Nenakupujte zbytočne – podporte lokálnych predajcov

Podľa Agentúry pre ochranu životného prostredia skončilo v roku 2018 na skládkach alebo v spaľovniach približne 68 % nespotrebovaných alebo pokazených potravín, čo predstavuje neuveriteľných 42,8 milióna ton.

Skúste začať s nakupovaním na miestnych trhoch alebo od lokálnych farmárov a len také množstvo, ktoré reálne spotrebujete. S varením je to rovnako – varte len toľko, koľko zjete, takto dokážete regulovať plytvanie potravinami. Lokálny, sezónny a rozumný prístup vám ušetrí peniaze, zabráni plytvaniu a budete žiť aj o niečo zdravšie.

Kúpte len to najnutnejšie, zvyšok vymeňte alebo opravte

Uvádza sa, že každý človek nakúpi vyše 11 kilogramov oblečenia za rok, čo je rovnaké množstvo emisií, ako pri 2 500 kilometrovej jazde autom.

V priebehu rokov nastal boom rýchlej módy. Tento trend sa však dá zvrátiť predlžovaním životnosti všetkého oblečenia, ktoré vlastníme, darovaním alebo triedením toho, ktoré nenosíte a nepotrebujete.

Od veľkých nákupov k dopĺňaniu

Je pochopiteľné, že toaletné potreby, kozmetické výrobky, čistiace prostriedky a ďalšie veci si budete musieť kúpiť. Prechod od nákupov vo veľkom k jednorazovým nákupom k systému dopĺňania zníži časť plastového odpadu, ktorý vytvárate. Výskum poukazuje na to, že Spojené štáty sú najväčším producentom plastového odpadu na svete, pričom v roku 2016 vyprodukovali približne 42 miliónov ton odpadu. Veľké spoločnosti a množstvo kozmetických značiek ponúkajú jednoduché dopĺňanie, čím pomáhajú znižovať plastovú stopu.

Aj renovácia môže byť „zelená“

V závislosti od vášho rozpočtu sa môžete rozhodnúť, koľko investujete do toho, aby bol váš domov „zelený“, či už ide o investíciu veľkú, ako sú solárne panely, alebo niečo menšie, no napriek tomu účinné, napr. sprchové hlavice a perlátory s nízkym prietokom, toalety s dvojitým splachovaním, LED svetlo, žiarovky a dokonca aj farby s nulovým obsahom VOC, ktoré sú dobré nielen pre vaše zdravie, ale aj planétu. Cieľom je vybudovať efektívny dom, ktorý podporí váš blahobyt a blaho planéty a z dlhodobého hľadiska šetrí peniaze a zdroje.

Dávajte pozor na to, čo a ako konzumujete

Mahátma Gándhí povedal: „Zem poskytuje dosť na uspokojenie potrieb každého človeka, ale nie na uspokojenie všetkej chamtivosti.“ Pandémia nás naučila, že veľa z toho, čo sme si nahromadili, nie je to, čo skutočne chceme alebo potrebujeme. Ak nám nejaký predmet alebo zážitok neprináša šťastie alebo dlhodobo nezlepšuje kvalitu nášho života, odsuňme ho na koniec našich nákupných priorít. Pomôžeme tým nielen sebe, ale aj planéte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sú parné mopy dobré? Toto sú hlavné výhody parných mopov

Parné mopy rýchlo odstránia nečistoty, špinu a baktérie z povrchov podláh. Para čistí a dezinfikuje oblasti bez použitia chemikálií, čo z neho robí skvelú voľbu pre rodičov, majiteľov domácich zvierat a alergikov.

Prečítať si

Zabudnite na plastové kuchynské špongie – prírodné fungujú rovnako dobre!

…a budú sa biologicky rozkladať bez toho, aby znečisťovali životné prostredie mikroplastmi. Špongia je pomocník, bez ktorého by kuchyňa nebola kuchyňou. Je nenahraditeľná pri upratovaní, kde vám obyčajná handrička nestačí. Avšak, nepotešíme vás – farebné syntetické špongie, ktoré má väčšina ľudí pri svojom kuchynskom dreze, poškodzujú životné prostredie ešte dlho po skončení ich životnosti. Prvým […]

Prečítať si

Zabudnite na aviváž – škodíte životnému prostrediu aj vášmu oblečeniu

Ak máme povedať pravdu – neexistuje žiadny pádny dôvod, prečo by ste mali pokračovať v jej používaní. Škodí nielen vášmu zdraviu, ale aj životnému prostrediu a v neposlednom rade aj oblečeniu. Áno, čítate dobre! Kúpou aviváže jednoducho len plytváte peniazmi. Ako funguje aviváž? Aviváže zažívali svoj najväčší boom pred 50 rokmi, keď pracie prostriedky neboli […]

Prečítať si