Dajú sa plastové tašky recyklovať? Ich recyklácia je jednoduchšia, ako si myslíte.

Plastové tašky na potraviny a maloobchod sú vyrobené z polyetylénu, syntetických polymérov vyrobených zo stoviek monomérov spojených silnými chemickými väzbami. Sú vyrobené z neobnoviteľných petrochemických produktov získaných z fosílnej ropy, zemného plynu a uhlia.  V dôsledku toho sa pri ich výrobe uvoľňujú skleníkové plyny. Môžete ich recyklovať.

Keď sa igelitové vrecia vyhodia do odpadu, hromadia sa na skládkach a v prírodných ekosystémoch, kde môžu kontaminovať prírodné systémy a poškodiť voľne žijúce zvieratá. Ako plast pomaly degraduje, rozpadá sa na menšie a menšie kúsky alebo mikroplasty, ktoré voľne žijúce zvieratá ľahko skonzumujú. Mnoho morských vtákov neúmyselne konzumuje plastové kúsky, pretože tieto kúsky napodobňujú ich prirodzenú korisť. V dôsledku toho môžu trpieť podvýživou, upchatím čriev alebo postupnou otravou chemikáliami v plaste.

EPA uvádza, že v roku 2018 sa v Spojených štátoch vyrobilo približne 4 200 000 ton plastových tašiek, vriec a obalov. Len 10 % z nich bolo recyklovaných.  Zaviažte sa zvýšiť túto mieru recyklácie recykláciou vlastných plastových tašiek a znížením svojho vplyvu na životné prostredie.  Sú tiež bežne kontaminované, čo ovplyvňuje proces recyklácie a vedie k nižšej kvalite plastov pre spotrebiteľov.

Ako recyklovať plastové tašky?

Jedným zo spôsobov, ako programy komunitnej recyklácie špecifikujú, čo robia alebo neprijímajú na recykláciu, je používanie identifikačných kódov živice (RIC), niekedy nazývaných „recyklačné kódy“. Toto sú čísla, ktoré vidíte vo vnútri malého recyklačného symbolu vyrazeného na materiáloch.

Plastové vrecká vo všeobecnosti spadajú pod RIC č . 2 a č. 4 . Ak je vaša taška označená jedným z týchto čísel, môžete ju dať do žltých nádob na recykláciu plastov.

Príklady plastov č. 2 zahŕňajú tašky s väčším zaťažením, ako sú tie, ktoré dostanete v obchodoch s potravinami a v maloobchodoch s módou. Tenšie vrecká, ako sú plastové vrecká na výrobu, sú pravdepodobne vyrobené z plastov # 4.

Príprava plastových tašiek na recykláciu

Kontaminácia je významnou výzvou pri recyklácii plastových tašiek. Vrecia sú často plné potravinového odpadu alebo inej špiny, čo môže prekážať pri recyklácii. Recyklácia kontaminovaných plastových tašiek vedie k tomu, že spotrebiteľský plast má nízku kvalitu v porovnaní s plastmi vyrobenými z čistejších materiálov.

Recyklačné závody vo všeobecnosti majú pracovníkov, ktorí skenujú vrecia, keď sa pohybujú na dopravnom páse predtým, ako sa roztavia. Títo pracovníci vytrhnú všetky nečistoty ručne, ale neexistuje spôsob, ako rýchlo úplne vyčistiť vrecia.

Namiesto toho urobte túto časť skôr, ako vyhodíte tašky do koša. Vyprázdnite každé plastové vrecko a odstráňte všetky položky, ako sú zvyšky jedla alebo účtenky. Mali by ste tiež oddeliť všetky prebytočné materiály, ak je to možné, odstráňte nálepky a pásku. Ak vrecko vypláchnete, pred vložením do recyklačného koša ho vytraste dosucha. Vlhké materiály môžu byť odstránené z recyklačného prúdu a odoslané na skládku.

Pomerne hrubé plastové vrecká vyrobené z polyetylénu sú recyklovateľné, hoci nie všetky tieto položky budú akceptované na každom mieste odovzdania. Pred odovzdaním tašiek skontrolujte, čo váš recyklátor akceptuje. Typy plastových tašiek, ktoré sú vo všeobecnosti vítané v žltom koši, zahŕňajú:

  • Plastové tašky na predaj
  • Plastové tašky na prenášanie potravín
  • Tašky na noviny
  • Vrecia na chlieb
  • Vrecia na chemické čistenie
  • Bublinkový obal
  • Vzduchové vankúše
  • Plastové poštové zásielky
  • Plastové vložky do krabice na cereálie

Tenká plastová fólia, ktorá je často súčasťou balenia, môže byť zamenená za polyetylénové plastové vrecká, ale v skutočnosti nie sú recyklovateľné. Väčšina plastových fólií, ktoré sa dnes vyrábajú, sa skladá z viacerých polymérnych vrstiev, pričom každá vrstva má odlišný účel. Vrstvy môžu obsahovať polyestery, polyetylén, etylénvinylalkohol a ďalšie.  Recyklátori nedokážu tieto vrstvy materiálu ľahko oddeliť, takže ich recyklácia je zbytočná. Bohužiaľ, tieto položky budete musieť vyhodiť do koša.

Ak chcete zistiť, či je váš plast recyklovateľný alebo nie, pozorne sa pozrite. Je zvnútra lesklý? Ak áno, je pravdepodobne potiahnutý hliníkom a nedá sa recyklovať. To isté platí pre plasty, ktoré vydávajú hlasné praskavé zvuky, keď ich pokrčíte. Posledným testom je hľadanie symbolu recyklácie. Ak tam nie je, pravdepodobne budete musieť vyhodiť tašku do koša.

Môžete recyklovať vrecká Ziploc?

Áno, plastové vrecká značky Ziploc (a iné plastové vrecká so zipsom) sú recyklovateľné. Sú vyrobené z mäkkého, flexibilného polyetylénu, čo znamená, že ich môžete recyklovať s ostatnými plastovými taškami na vašom blízkom zbernom mieste. Len ich krátko očistite, aby ste odstránili zvyšky jedla, a pred umiestnením do koša ich vytraste dosucha.

Spôsoby opätovného použitia plastových tašiek

Odborníci tvrdia, že najlepším spôsobom, ako byť udržateľný, je znížiť, opätovne použiť a recyklovať – v tomto poradí. Povedať nie plastom tým, že si do obchodu prinesiete svoje vlastné opakovane použiteľné tašky, je skvelý spôsob, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu, pretože nebudete podporovať spaľovanie fosílnych palív na výrobu plastových tašiek. Priniesť si vlastné tašky však nie je vždy možné, najmä ak ide o čistotu. Jednorazové plastové vrecká zabraňujú šíreniu baktérií. 5

Proces recyklácie spotrebúva energiu, takže opätovné použitie alebo opätovné použitie plastových tašiek je veľmi ekologická možnosť, ak ju musíte použiť. Navyše, prepracovanie vašich tašiek je zábavným kreatívnym odbytiskom, ktoré môže byť len vaším ďalším koníčkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sú parné mopy dobré? Toto sú hlavné výhody parných mopov

Parné mopy rýchlo odstránia nečistoty, špinu a baktérie z povrchov podláh. Para čistí a dezinfikuje oblasti bez použitia chemikálií, čo z neho robí skvelú voľbu pre rodičov, majiteľov domácich zvierat a alergikov.

Prečítať si

Zabudnite na plastové kuchynské špongie – prírodné fungujú rovnako dobre!

…a budú sa biologicky rozkladať bez toho, aby znečisťovali životné prostredie mikroplastmi. Špongia je pomocník, bez ktorého by kuchyňa nebola kuchyňou. Je nenahraditeľná pri upratovaní, kde vám obyčajná handrička nestačí. Avšak, nepotešíme vás – farebné syntetické špongie, ktoré má väčšina ľudí pri svojom kuchynskom dreze, poškodzujú životné prostredie ešte dlho po skončení ich životnosti. Prvým […]

Prečítať si

Ako žiť udržateľne v roku 2022

Väčšina z nás vyrastala v časoch, keď sa žilo skromne a striedmo. Nebolo ničím výnimočným, že napríklad také oblečenie sa opravovalo a opravovalo, kým sa nakoniec celkom nerozpadlo. Ako deti nás to možno ponižovalo, no v dospelosti vidíme, aké to bolo praktické, rozumné a udržateľné. K udržateľnejšiemu životu môžete prispieť aj vy, nie však robením […]

Prečítať si