Zero Waste a prírodná kozmetika

Hnutie  zero waste rieši minimalizáciu množstva odpadu, ktorý vo všeobecnosti vo veľkom produkujeme. Život bezodpadového životného štýlu je teoreticky možný. V praxi sa to ľahšie povie, ako urobí, najmä ak ide o kozmetiku. Existuje pár zásad, ktoré vám pomôžu.

Bezodpadový životný štýl v posledných rokoch nabral tempo. Čoraz viac ľudí si uvedomuje, aký vplyv má ich príspevok k odpadu na životné prostredie. Koncept je založený na 5 hlavných princípoch:

  1. Odmietnuť : Tento princíp znamená vedomé odmietnutie odpadu, ako je zbytočné obaly. V širšom spektre je princíp zameraný na znižovanie toho, čo vo všeobecnosti konzumujeme. Čím menej spotrebujeme (alebo odmietneme), tým menej sa vyprodukuje, čo je potrebné v neskoršej fáze zlikvidovať.
  2. Znížiť: Znížiť to, čo konzumujeme, a viesť minimalistickejší životný štýl je to, na čo by sme sa mali zamerať. Koľko kusov oblečenia vlastníme, ktoré sme nemali na sebe roky alebo nikdy? Na výrobu boli použité zdroje, ktoré išli do nespočetného množstva nepotrebných predmetov, ktoré vlastníme. Zmenšenie toho, čo vlastníme alebo nepotrebujeme, možno ľahko predať alebo darovať tým, ktorí v tom môžu nájsť využitie.
  3. Opätovné použitie: V posledných rokoch dosiahla produkcia produktov, ktoré sa dajú použiť len raz, vrchol. Takéto položky sú prospešné iba pre jednu stranu, a to pre výrobcov, pretože tieto položky vyžadujú, aby spotrebiteľ tovar v prípade potreby opätovne odkúpil. Vyrába sa čoraz viac výrobkov na jedno použitie ako opravovaných výrobkov.
  4. Recyklácia: Produkty a predmety, ktoré zostanú po vykonaní prvých troch zásad, by ste rozhodne mali odovzdať do recyklačnej pobočky. To tiež pomáha šetriť zdroje.
  5. Kompostovanie: Zahŕňa kompostovanie všetkých produktov, ktoré sa nespotrebujú na použitie ako vysokokvalitný hnoj.

Je prírodná kozmetika lepšia pre životné prostredie?

Vyššie spomínaný princíp sa dá použiť aj v kozmetike. Na kozmetickom trhu sa ročne vyprodukujú hory plastového odpadu, no významnú úlohu zohrávajú aj jednotlivé použité ingrediencie. Prírodná kozmetika neobsahuje žiadne zložky, ktoré môžu mať nepriaznivý vplyv na životné prostredie, ako sú mikroplasty.

Mikroplasty v kozmetike

Mikroplasty sú malé plastové častice, ktoré sa nachádzajú v nespočetných bežných kozmetických výrobkoch, ako sú peelingy a zubné pasty, pričom mnohé z týchto častíc obsahujú zmäkčovadlá a ftaláty, ktoré môžu byť hormonálne aktívne alebo dokonca toxické. Tieto drobné častice sa uvoľňujú do životného prostredia prostredníctvom našich drenážnych systémov. Okrem toho sa na povrchu mikroplastov hromadia environmentálne toxíny.

Dnes sa počet mikroplastov zvýšil do takej miery, že sú teraz zjavné v našom potravinovom reťazci a v niektorých prípadoch aj v našej pitnej vode. To sa dá ukončiť len vtedy, keď odmietneme používať produkty, ktoré ich obsahujú.

Plastové obaly – alternatívy?

Mnoho značiek prírodnej kozmetiky sa začalo vyhýbať alebo používať alternatívne, biologicky rozložiteľné obaly. Dnes je na trhu aj niekoľko produktov prírodnej kozmetiky, ktoré vôbec neprichádzajú zabalené v obale. Našťastie je tento trend čoraz obľúbenejší. Na internete nájdete celý rad surovín, ktoré možno použiť na domácu kozmetiku a pomáhajú minimalizovať plastový odpad.

Tento koncept má niekoľko výhod:

  1. ušetríte na zbytočných obaloch
  2. vytvárate kozmetiku, ktorá vyhovuje vašim potrebám
  3. je to zábava!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zabudnite na plastové kuchynské špongie – prírodné fungujú rovnako dobre!

…a budú sa biologicky rozkladať bez toho, aby znečisťovali životné prostredie mikroplastmi. Špongia je pomocník, bez ktorého by kuchyňa nebola kuchyňou. Je nenahraditeľná pri upratovaní, kde vám obyčajná handrička nestačí. Avšak, nepotešíme vás – farebné syntetické špongie, ktoré má väčšina ľudí pri svojom kuchynskom dreze, poškodzujú životné prostredie ešte dlho po skončení ich životnosti. Prvým […]

Prečítať si

Ako žiť udržateľne v roku 2022

Väčšina z nás vyrastala v časoch, keď sa žilo skromne a striedmo. Nebolo ničím výnimočným, že napríklad také oblečenie sa opravovalo a opravovalo, kým sa nakoniec celkom nerozpadlo. Ako deti nás to možno ponižovalo, no v dospelosti vidíme, aké to bolo praktické, rozumné a udržateľné. K udržateľnejšiemu životu môžete prispieť aj vy, nie však robením […]

Prečítať si

Dajte šancu opakovane použiteľným produktom!

Dnes už existujú mnohé produkty, ktoré sú navrhnuté tak, aby sa dali použiť viackrát. Znovupoužiteľné výrobky a nádoby majú často za následok vznik menšieho množstva odpadu. Pomáha to znižovať náklady na manipuláciu s pevným odpadom a často šetrí materiály a zdroje. (Pamätajte však, že opakovane použiteľné nádoby na potraviny musia byť starostlivo vyčistené, aby sa […]

Prečítať si