5 tipov, ako minimalizovať odpad a začať žiť ZERO WASTE

Čím viac prechádzam k nulovému odpadu a životnému štýlu bez plastov, tým viac zabúdam, aké to bolo, začínať. Nebolo to vždy jednoduché a preto som sa rozhodla dať vám mojich 5 tipov, ako začať žiť zero waste. Je však dôležité uvedomiť si, že k zero waste životnému štýlu vedie postupná cesta. Nesnažte sa žiť bez odpadu zo dňa na deň.

Zlomovým bodom pre mňa bolo čítanie knihy Domácnosť bez odpadu od Bea Johnson. Veľmi inšpirujúce čítanie, ktoré ma nakoplo.

Teraz, keď som už pokročila “bez odpadu”, sa ma ľudia často pýtajú ako začať. Mnoho priateľov mi povedalo, že aj oni by chceli obmedziť plytvanie, ale nevedia, kde začať, a cítia sa vystrašení a / alebo zmätení ohľadom životného štýlu s nulovým odpadom. A tak som sa rozhodla dať vám niekoľko mojich tipov. Všeobecne odporúčam začať od malého. Aj len to, že si všímate, čo vyhodíte, je dobrý začiatok. A odtiaľ môžete hľadať alternatívy.

Tu je mojich 5 najlepších tipov, ako začať žiť bez odpadu:

1.Kompostujte .

Získajte nádobu na kompost do svojej kuchyne A jednu do svojej kúpeľne. Je toľko vecí, s ktorými sa každodenne stretávame a ktoré sú kompostovateľné – papierové uteráky, toaletný papier, odrezky nechtov, zametanie podláh, prachové zajačiky, psie chlpy, ľudské vlasy, žmolky, škatule na pizzu, zápalky, papierové obaly na maslo, 100% bavlnené guľôčky, 100% kondómy z latexu alebo jahňacej kože atď. Kompostovanie dramaticky zníži váš odpad na skládke a pomôže vám lepšie si uvedomiť, čo vyhodíte. Ak máte pochybnosti, vygooglite si to.

2. Vyberajte si produkty, ktoré viete používať opakovane.

Prepnutie z disponibilného na opakované použitie . Keď ste si vedomí toho, čo vyhodíte, začnite hľadať opakovane použiteľné alternatívy. Prejdite z papierových uterákov do uterákov. Namiesto igelitu a vrecúšok používajte opakovane použiteľný obal z včelieho vosku a látkové kryty misiek . Prejdite z tampónov a vložiek na opakovane použiteľné menštruačné kalíšky (tiež som sa spočiatku k tejto myšlienke cítila šteklivo, ale teraz si bez nej neviem predstaviť život). Pre každú jednorazovú položku môžete všeobecne nájsť opakovane použiteľnú a udržateľnú alternatívu.

3. Venujte pozornosť materiálom .

Pred zakúpením sa pozrite na to, z čoho sú vaše výrobky vyrobené a zabalené. Všeobecne sa pokúste kúpiť predmety, ktoré sú vyrobené z dreva, nehrdzavejúcej ocele alebo skla. Namiesto plastovej špongie na riad si zaobstarajte drevenú kefu na riad , ktorú môžete na konci životnosti kompostovať. Namiesto plastovej dentálnej nite si zaobstarajte hodvábnu dentálnu niť (kompostovateľnú) zabalenú v opakovane naplniteľnej sklenenej nádobe. Vymeňte plastovú kefku na zuby za bambusovú kefku na zuby . Pridanú hodnotu majú predmety vyrobené z dreva, skla a kovu vyzerajú u vás doma krajšie ako ich plastové náprotivky!

4. Prineste si svoje obaly a tašky na nákup.

Veľkou oblasťou, kde vyrábame plastový odpad, je nakupovanie. Vaky, obaly a obaly z plastových výrobkov sú v obchodoch s potravinami (dokonca aj na farmárskych trhoch) bohaté a dajú sa ľahko vystrihnúť. Prineste si vlastné látkové tašky na potraviny a tašky na opakované použitie . Namiesto nákupu baleného tovaru skúste kúpiť väčšinu svojich vecí hromadne v látkových vreciach. Sklenené nádoby a fľaše používajte na jemné múky a prášok na pečenie, čaje, korenie, orechové maslá, olivy a oleje.

5. Urobte si svoju zero waste súpravu do kabelky.

Udržiavanie súpravy po ruke na cestách je skvelý spôsob, ako znížiť množstvo odpadu, keď máte nabitý program a radi sa najete. Máte zvyk na kávu? Získajte opakovane použiteľnú šálku kávy a nechajte ju naplniť baristom. Milujete pitie zo slamy? Získajte slamku z nehrdzavejúcej ocele alebo skla, ktorú môžete opakovane používať. Majte v kabelke nejaké bambusové príbory, aby ste sa vyhli plastovým nádobám. Doneste si obed v nábdobe z nehrdzavejúcej ocele, aby ste si odniesli zvyšky domov.

Dúfam, že vám tieto tipy pomôžu inšpirovať vás, aby ste začali s životným štýlom s nulovým odpadom. Nezabudnite na seba byť trpezliví a snažte sa nebiť, keď produkujete odpad. Robte detské kroky, buďte pozitívni a oslavujte víťazstvá. Nulový odpad nevzniká zo dňa na deň, je to cesta!

Máte tip, ako začať s nulovým odpadom? Podeľte sa o svoje nápady v sekcii komentárov nižšie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zabudnite na plastové kuchynské špongie – prírodné fungujú rovnako dobre!

…a budú sa biologicky rozkladať bez toho, aby znečisťovali životné prostredie mikroplastmi. Špongia je pomocník, bez ktorého by kuchyňa nebola kuchyňou. Je nenahraditeľná pri upratovaní, kde vám obyčajná handrička nestačí. Avšak, nepotešíme vás – farebné syntetické špongie, ktoré má väčšina ľudí pri svojom kuchynskom dreze, poškodzujú životné prostredie ešte dlho po skončení ich životnosti. Prvým […]

Prečítať si

Ako žiť udržateľne v roku 2022

Väčšina z nás vyrastala v časoch, keď sa žilo skromne a striedmo. Nebolo ničím výnimočným, že napríklad také oblečenie sa opravovalo a opravovalo, kým sa nakoniec celkom nerozpadlo. Ako deti nás to možno ponižovalo, no v dospelosti vidíme, aké to bolo praktické, rozumné a udržateľné. K udržateľnejšiemu životu môžete prispieť aj vy, nie však robením […]

Prečítať si

Zero Waste a prírodná kozmetika

Hnutie  zero waste rieši minimalizáciu množstva odpadu, ktorý vo všeobecnosti vo veľkom produkujeme. Život bezodpadového životného štýlu je teoreticky možný. V praxi sa to ľahšie povie, ako urobí, najmä ak ide o kozmetiku. Existuje pár zásad, ktoré vám pomôžu.

Prečítať si