Život bez odpadu: Prečo sa ľudia rozhodujú pre zero waste životný štýl?

Popularita života bez odpadu stále rastie. Presun vašej domácnosti na ekologickejší životný štýl by v skutočnosti mohol znížiť vaše výdavky a zároveň vytvoriť šťastnejší a zdravší domov. Predstavte si, aký dopad by to malo na našu planétu, ak by sa každá domácnosť zbavila aspoň 1% z množstva svojho odpadu. Zero waste život má však oveľa viac benefitov. Prečo sa ľudia rozhodujú prejsť na život bez odpadu?

Ušetríte peniaze

Častým mýtom ľudí, ktorí uvažujú o prechode na nulový odpad, je, že to nakoniec bude stáť ruku a nohu. To však vôbec neplatí.

Ak prechod na nulový odpad stojí vašu rodinu viac ako život v produkcii zbytočného odpadu, potom sa musí niečo strašne pokaziť. Existuje nekonečné množstvo spôsobov, ako môžete ušetriť peniaze na životnom štýle s nulovým odpadom , ako je napríklad pestovanie vlastných potravín, používanie opakovane použiteľných nádob na rozdiel od jednorazových a výroba vlastných čistiacich prostriedkov.

Neverte mýtom. Buďte inteligentní a znížte životné náklady tým, že si dnes vyberiete život s nulovým odpadom.

Môžete byť zdravší

Ak sa vzdialite od nerecyklovateľných plastov, ktoré môžu byť často toxické, môžete sa stať zdravšími a zároveň pomôcť životnému prostrediu. Mnoho ľudí zameraných na život s nulovým odpadom tiež vyrába svoje vlastné prírodné produkty namiesto toho, aby používali všeobecné produkty zakúpené v obchode. Patria sem položky ako kozmetika, čistiace prostriedky, vône atď., Ktoré znižujú vystavenie toxickým a škodlivým chemikáliám. S alarmujúcim počtom vedeckých štúdií, ktoré identifikujú súvislosť medzi chemickými výrobkami a chorobami, je prírodná cesta správnym smerom.

Je to jednoduchšie, ako si myslíte

Posun smerom k nulovému odpadu vyžaduje, aby ste vo svojom živote vykonali nejaké drobné zmeny. Je však dôležité nemyslieť na to ako na proces, ktorý musí byť rozhodnutím všetkého alebo nič. Urobenie malých krokov na zníženie množstva odpadu bude mať zásadne pozitívny vplyv na životné prostredie aj na vás.

Začnite s malými zmenami, ako je napríklad použitie opakovane použiteľných nákupných tašiek a sklenených fliaš s vodou, skôr ako urobíte zmenu v životnom prostredí, ktoré je šetrnejšie k životnému prostrediu. Dokonca aj pochopenie toho, kam váš odpad smeruje, a používanie spoločnosti na odvoz odpadu v Perthu, ktorá si uvedomuje životné prostredie, ako napríklad Instant Waste Management, vám pomôže dosiahnuť vaše ciele v oblasti nulového odpadu.

Čím viac ľudí sa zapojí, tým lepší bude náš svet.

Lepšie životné prostredie nie je prácou jednej osoby, je to práca pre celú populáciu. Vďaka posunu k nulovému odpadu bude vaše úsilie inšpirovať okolie – krok k dosiahnutiu skutočných zmien a výsledkov.

Prínosy pre životné prostredie

Výhody plynúce z nulového odpadu pre životné prostredie nemožno dostatočne zdôrazniť. Aj tie najmenšie zo zmien, ktoré urobíte, prispievajú k dlhovekosti, životu a zdraviu našej planéty. Začnite v malom a pokračujte v ceste k dosiahnutiu cieľa s nulovým odpadom.

Obmedzenie používania plastových tašiek, fliaš a iných nerecyklovateľných plastov tiež podstatne zníži negatívne účinky na miestnu divočinu. Každý nerecyklovateľný produkt, ktorý poviete nie, znamená o jeden menej na skládkach – alebo ešte horšie v našich oceánoch.

Niekoľko záverečných tipov pre vás, ak ste sa rozhodli byť zero waste

  1. Nemusí to byť okamžite – nemusíte mať zlý pocit z postupných zmien smerom k nulovému odpadu, nemusíte sa ponáhľať
  2. Vyvarujte sa rýchleho občerstvenia – väčšina reštaurácií s rýchlym občerstvením používa nepotrebné obaly, ktoré sa nedajú recyklovať
  3. Používajte opakovane použiteľné nádoby – radšej použite jednorazové fľaše na vodu a nádoby na potraviny ako jednorazové plastové nádoby
  4. Zvážte svoj potravinový odpad – ak ste uvarili príliš veľa jedla, zamrazte ho alebo ho pridajte do kompostu
  5. Oblečenie – namiesto nákupu nového oblečenia zvážte použité oblečenie z miestneho op-shopu
  6. Pozrite sa na niektoré nápady na recykláciu domov online, aby ste znížili množstvo odpadu ukladaného na skládky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zabudnite na plastové kuchynské špongie – prírodné fungujú rovnako dobre!

…a budú sa biologicky rozkladať bez toho, aby znečisťovali životné prostredie mikroplastmi. Špongia je pomocník, bez ktorého by kuchyňa nebola kuchyňou. Je nenahraditeľná pri upratovaní, kde vám obyčajná handrička nestačí. Avšak, nepotešíme vás – farebné syntetické špongie, ktoré má väčšina ľudí pri svojom kuchynskom dreze, poškodzujú životné prostredie ešte dlho po skončení ich životnosti. Prvým […]

Prečítať si

Ako žiť udržateľne v roku 2022

Väčšina z nás vyrastala v časoch, keď sa žilo skromne a striedmo. Nebolo ničím výnimočným, že napríklad také oblečenie sa opravovalo a opravovalo, kým sa nakoniec celkom nerozpadlo. Ako deti nás to možno ponižovalo, no v dospelosti vidíme, aké to bolo praktické, rozumné a udržateľné. K udržateľnejšiemu životu môžete prispieť aj vy, nie však robením […]

Prečítať si

Zero Waste a prírodná kozmetika

Hnutie  zero waste rieši minimalizáciu množstva odpadu, ktorý vo všeobecnosti vo veľkom produkujeme. Život bezodpadového životného štýlu je teoreticky možný. V praxi sa to ľahšie povie, ako urobí, najmä ak ide o kozmetiku. Existuje pár zásad, ktoré vám pomôžu.

Prečítať si