Všetko, čo potrebujete vedieť o menštruačnom kalíšku.

Menštruačný kalíšok je populárna dámska hygienická pomôcka. Je ekologický, zero waste a vďaka špeciálnemu materiálu je pri menštruačnom kalíšku nižšie riziko vzniku toxického šoku. Chystáte sa kalíšok vyskúšať? Tu je všetko, čo o menštruačnom kalisku potrebujete vedieť.

 

Čo menštruačný kalíšok je?

Menštruačný kalíšok je druh opakovane použiteľného výrobku dámskej hygieny. Je to malý, pružný lievikovitý kalíšok vyrobený z gumy alebo silikónu, ktorý sa vkladá do pošvy, aby zachytil menštruačnú krv.

Kalíšky dokážu nahromadiť viac krvi ako iné metódy, čo vedie mnoho žien k tomu, že ich používajú ako ekologickú alternatívu k tampónom. A v závislosti od intenzity cyklu sa môže kalíšok nosiť až 12 hodín.

 

Ako používať menštruačný kalíšok?

Výber menštruačného kalíšku. Ako si vybrať správnu veľkosť?

Ak máte záujem o použitie menštruačného kalíška, obráťte sa na svojho gynekológa. Aj keď si môžete ktorúkoľvek zo značiek kúpiť online alebo vo väčšine obchodov, najskôr budete musieť zistiť, akú veľkosť potrebujete. Väčšina značiek menštruačných kalíškov predáva malé a veľké verzie.

Aby ste zistili správnu veľkosť menštruačného kalíška, vy a váš lekár by ste mali zvážiť:

• vek
• dĺžku krčka maternice
• intenzitu cyklu
• pevnosť a pružnosť kalíšku
• kapacitu kalíšku
• silu svalov panvového dna
• či ste rodili vaginálne

Menšie menštruačné kalíšky sa zvyčajne odporúčajú ženám mladším ako 30 rokov, ktoré nerodili vaginálne. Väčšie veľkosti sa potom odporúčajú ženám, ktoré majú viac ako 30 rokov, vaginálne rodili alebo majú intenzívnejší cyklus.

Menštruačný kalíšok Gaia Cup

Ekologická a zdravá náhrada za vložky alebo tampóny. Pre menštruačný cyklus bez nepríjemností. Menštruačný kalíšok z lekárskeho silikónu. Jednoduché používanie, dlhá životnosť. Pohodlný a spoľahlivý, perfektné riešenie pre všetky druhy športov a voľnočasových aktivít.

 

🛒 Do obchodu

Predtým, ako si dáte menštruačný kalíšok

Keď použijete menštruačný kalíšok prvýkrát, môžete sa cítiť nepríjemne. Ale navlhčenie vášho kalíška môže pomôcť k uľahčeniu. Predtým, ako kalíšok vložíte, namažte okraj vodou alebo lubrikantom na vodnej báze. Mokrý menštruačný kalíšok sa zavádza oveľa ľahšie.

 

Ako si dať menštruačný kalíšok

Ak si viete dať tampón, vloženie menštruačného kalíšku by nemal byť problémom. Postupujte takto:
1. Dôkladne si umyte ruky.
2. Na okraj pohára naneste vodu alebo lubrikant na báze vody.
3. Menštruačný kalíšok pevne zložte na polovicu a držte ho v jednej ruke tak, aby okraj smeroval nahor.
4. Vložte si kalíšok po okraj do vagíny, ako by ste vkladali tampón. Mal by sedieť niekoľko centimetrov pod krčkom maternice.
5. Akonáhle je kalíšok vo vašej vagíne, otočte ním. Pružne sa otvorí a vytvorí vzduchotesné tesnenie, ktoré zastaví netesnosti.

Ak ste vložili kalíšok správne, nemali by ste menštruačný kalíšok cítiť. Tiež by ste mali byť schopní pohybovať sa, skákať, sedieť, stáť a venovať sa iným každodenným činnostiam bez toho, aby vám kalíšok vypadol. Ak máte ťažkosti s vložením pohára, poraďte sa so svojím lekárom.

 

Kedy kalíšok vybrať?

Menštruačný kalíšok môžete nosiť 6 až 12 hodín, v závislosti od toho, či máte alebo nemáte silnú menštruáciu.

GAIA CUP – MENŠTRUAČNÝ KALÍŠOK + SLIPOVÁ VLOŽKA A ČISTIACI PRÁŠOK TIERRA VERDE

Menštruačný kalíšok z lekárskeho silikónu. Jednoduché používanie, dlhá životnosť. Pohodlný a spoľahlivý, perfektné riešenie pre všetky druhy športov a voľnočasových aktivít.

🛒 Do obchodu

Ako vybrať menštruačný kalíšok

1. Dôkladne si umyte ruky.
2. Umiestnite ukazovák a palec do pošvy. Jemne potiahnite stopku pohára, kým nedosiahnete telo kalíšku.
3. Stlačením tela uvoľnite tesnenie a potiahnutím nadol kalíšok vyberiete.
4. Akonáhle je vonku, vyprázdnite pohár do umývadla alebo toalety.

 

Starostlivosť a dezinfekcia menštruačného kalíšku

Opakovane použiteľné menštruačné kalíšky by ste mali pred opätovným vložením do vagíny umyť a utrieť. Váš kalíšok by mal byť vyprázdnený najmenej dvakrát denne. Po skončení menštruácie sa odporúča kalíšok prevariť v horúcej vode. Opakovane použiteľné menštruačné kalíšky sú odolné a pri správnej starostlivosti môžu vydržať 6 mesiacov až 10 rokov.

Čistiaci prostriedok na menštruačný kalíšok

Prípravok na čistenie a dzezinfekciu menštruačného kalíška. Gaia Magic Touch ľahko vyčistí váš menštruačný kalíšok. Prípravok šetrný k životnému prostrediu, pretože je rýchlo biologicky rozložiteľný. Neobsahuje chlór.

 

🛒 Do obchodu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zabudnite na plastové kuchynské špongie – prírodné fungujú rovnako dobre!

…a budú sa biologicky rozkladať bez toho, aby znečisťovali životné prostredie mikroplastmi. Špongia je pomocník, bez ktorého by kuchyňa nebola kuchyňou. Je nenahraditeľná pri upratovaní, kde vám obyčajná handrička nestačí. Avšak, nepotešíme vás – farebné syntetické špongie, ktoré má väčšina ľudí pri svojom kuchynskom dreze, poškodzujú životné prostredie ešte dlho po skončení ich životnosti. Prvým […]

Prečítať si

Ako žiť udržateľne v roku 2022

Väčšina z nás vyrastala v časoch, keď sa žilo skromne a striedmo. Nebolo ničím výnimočným, že napríklad také oblečenie sa opravovalo a opravovalo, kým sa nakoniec celkom nerozpadlo. Ako deti nás to možno ponižovalo, no v dospelosti vidíme, aké to bolo praktické, rozumné a udržateľné. K udržateľnejšiemu životu môžete prispieť aj vy, nie však robením […]

Prečítať si

Zero Waste a prírodná kozmetika

Hnutie  zero waste rieši minimalizáciu množstva odpadu, ktorý vo všeobecnosti vo veľkom produkujeme. Život bezodpadového životného štýlu je teoreticky možný. V praxi sa to ľahšie povie, ako urobí, najmä ak ide o kozmetiku. Existuje pár zásad, ktoré vám pomôžu.

Prečítať si