Ako prestať nakupovať veci, ktoré nepotrebujete

Úprimne povedané, naučiť sa prestať kupovať veci, ktoré nepotrebujete, nie je vždy ľahké. Koniec koncov, kto nerád nakupuje? Vždy ma trochu nadchne, keď niečo hľadám a zistím, že je na to veľká zľava alebo dokonca výpredajová cena. Nejako to robí nákup o to zábavnejším. Ale pravdou je, že veľa z toho naozaj nepotrebujem. Realitou je častejšie to, že kúpený predmet len ​​tak ležal niekde v zásuvke alebo v krabici a nikdy nebol naplno využitý. Všetko, čo takýto nákup znamená, je len  plytvanie peniazmi za zbytočnú vec, o ktorej som nemala jasnú predstavu, na čo ju použijem. Horšie je, že som strácala čas a vytvárala si zbytočný neporiadok a stres.

Keď som sa snažila zjednodušiť si život, zistila som, že plytvám peniazmi, časom a vytváram si v živote zbytočný neporiadok a stres.

Päť spôsobov, ako prestať kupovať veci, ktoré nepotrebujete

Ak chcete prestať kupovať veci, ktoré nepotrebujete, tu je návod!

1. Rozhodnite sa, či by ste si kúpili položku, keby bola za plnú cenu

Ak si niečo kupujete len preto, že je to vo výpredaji, aj keď z toho niečo využijete, je pravdepodobné, že s nákupom nebudete naozaj spokojní. V skutočnosti budete s najväčšou pravdepodobnosťou rýchlo nespokojní s nákupom. Je to preto, že by ste si vždy mali kupovať iba položky, ktoré skutočne milujete a skutočne ich využívate.

Nekupujte si niečo len preto, aby ste ušetrili pár dolárov, z dlhodobého hľadiska však tie ušetrené doláre míňate. Šaty za 50 dolárov znížené na 10 dolárov, ktoré nenosíte, sú vyhodených 10 dolárov, nie ušetrených 40 dolárov.

Pred každým nákupom si začnite klásť otázku, či by ste zaň boli ochotní zaplatiť plnú cenu. Ak je odpoveď nie – nekupujte to!

2. Opýtajte sa sami seba, či daný predmet potrebujete

Niekedy je najlepším spôsobom, ako prestať kupovať veci, ktoré nepotrebujete, jednoducho si pred kúpou položiť otázku, či je to niečo, čo potrebujete.

Ak kupujete položku len preto, že je to skvelá ponuka, naozaj dostávate veľa? Veľa znamená vyťažiť zo svojich peňazí maximum. Avšak míňať svoje ťažko zarobené peniaze na niečo, čo v skutočnosti nepotrebujete, nie je nikdy veľa.

Nielenže míňate svoje ťažko zarobené peniaze na niečo, čo nepotrebujete, ale tiež sa chystáte vynaložiť plytvanie časom a priestorom pri skladovaní položky, kým nezistíte potrebu. Toto je môj priateľ, prehra. Ak to nepotrebujete, ušetrite svoje peniaze a čas a vynechajte túto „skvelú ponuku“

3. Kupujte len to, na čo máte priestor

Kamarátka vám ponúka starožitný písací stôl svojej babičky za 20 dolárov. Stôl má pevnú konštrukciu a ste si istí, že stojí o dosť viac peňazí ako 20,00 dolárov. Problém je v tom, že vo svojom dome nemáte miesto, kde by ste to mohli umiestniť. Kúpite si stôl a rozhodnete sa ho uložiť do garáže, pretože jedného dňa budete mať izbu.

Je pravdepodobné, že o 10 rokov neskôr budete tento stôl stále skladovať. Strávili ste oveľa viac ako 20 dolárov svojho času a energie na skladovanie a presúvanie stola. V tomto bode tento stôl nerobí nič iné, len sedí, nepoužíva sa a vytvára neporiadok.

Pred nákupom sa začnite pýtať sami seba, kde budete tovar u vás doma skladovať. Ak na to nemáte miesto, nekupujte ho.

4. Nekupujte podobné produkty. Kúpte to, čo naozaj chcete

Jeden z najhorších nákupov, ktoré som kedy urobil, bola kúpa fotoaparátu za 250 dolárov za 125 dolárov. Na tú dobu to bol veľmi pekný fotoaparát.

Tak prečo to bol taký zlý obchod? Pretože som naozaj chcel iný fotoaparát, ktorý by bol viac ako dvojnásobný oproti fotoaparátu za 250 dolárov.

Myslel som si, že kúpa fotoaparátu bol dobrý nápad, pretože to bola taká skvelá ponuka. Naozaj som si myslel, že lacnejší fotoaparát bude fungovať, kým si nebudem môcť dovoliť fotoaparát, ktorý naozaj chcem.

Fotoaparát bol dosť pekný na to, aby som na chvíľu zabudol na fotoaparát, ktorý som naozaj chcel. Ale onedlho som si uvedomil, že tento fotoaparát jednoducho nemá funkcie, ktoré som skutočne chcel. Nikdy som nebol skutočne spokojný, pretože to nebolo to, čo som skutočne chcel a oľutoval som kúpu.

Keď som dostal fotoaparát, ktorý som naozaj chcel, o to viac som ľutoval pôvodnú kúpu. Druhá kamera si nikdy nezvykla a vytvárala len zbytočný neporiadok.

Zistil som, že je lepšie zaplatiť plnú cenu za presne to, čo chcem, namiesto polovičnej ceny za takmer to, čo chcem.

Z dlhodobého hľadiska sa oplatí šetriť trochu dlhšie, aby ste dostali to, čo chcete. To vám pomôže prestať kupovať veci, ktoré nechcete!

5. Nenakupujte ako formu zábavy alebo na zmiernenie stresu

Som veľký záujemca o výhodné ponuky. Robím všetko pre to, aby som získal najlepšiu možnú ponuku na položky, ktoré potrebujem. Ale keď som prvýkrát začal hľadať spôsoby, ako zjednodušiť, nemusel som nevyhnutne míňať menej.

Rád som sa učil o zjednodušovaní a šetrení peňazí a takmer sa z toho stala hra, forma zábavy, aby som zistil, koľko môžem ušetriť. V dôsledku toho by som si kupoval veci, ktoré som nepotreboval, a zdôvodňoval som tieto nákupy na základe skutočnosti, že som dostával tak veľa.

Jedného dňa sa kamarátka, ktorá mala dcéru o niekoľko rokov mladšiu ako ja, zmienila, že jej dcéra už väčšinu oblečenia prerástla. Ponúkol som jej oblečenie, z ktorého dcéra vyrástla. Keď som išiel do garáže nájsť krabice s vyrasteným oblečením, doslova som sa hanbil za to obrovské množstvo krabíc, ktoré som si kúpil.

Mnohé z položiek, na ktorých sú ešte cenovky ukazujúce neuveriteľný predaj, som dostal. Samozrejme, to znamenalo, že moja dcéra tieto veci nikdy nemala na sebe. Zvykol som si kupovať veci len preto, že boli vo výpredaji a užíval som si obrovskú zábavu zo všetkých tých skvelých ponúk.

Netreba dodávať, že som tiež míňala veľa peňazí. Existuje toľko lepších a lacnejších spôsobov, ako sa zabaviť a znížiť stres. Nekupujte veci ako formu zábavy alebo na zmiernenie stresu vo vašom živote. Keď to urobíte, v skutočnosti vo svojom živote vytvoríte viac stresu.

Výdavky nie sú úsporou, ak kupujete niečo, čo by ste si normálne nekúpili, čo nepotrebujete, máte na to priestor, nie je to to, čo naozaj chcete, alebo ako formu zábavy či odbúrania stresu. Jednoduchou pravdou je, že tieto veci len zvyšujú váš stres. Začnite si zjednodušovať život ešte dnes tým, že vynecháte túto „skvelú ponuku“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zabudnite na plastové kuchynské špongie – prírodné fungujú rovnako dobre!

…a budú sa biologicky rozkladať bez toho, aby znečisťovali životné prostredie mikroplastmi. Špongia je pomocník, bez ktorého by kuchyňa nebola kuchyňou. Je nenahraditeľná pri upratovaní, kde vám obyčajná handrička nestačí. Avšak, nepotešíme vás – farebné syntetické špongie, ktoré má väčšina ľudí pri svojom kuchynskom dreze, poškodzujú životné prostredie ešte dlho po skončení ich životnosti. Prvým […]

Prečítať si

Ako žiť udržateľne v roku 2022

Väčšina z nás vyrastala v časoch, keď sa žilo skromne a striedmo. Nebolo ničím výnimočným, že napríklad také oblečenie sa opravovalo a opravovalo, kým sa nakoniec celkom nerozpadlo. Ako deti nás to možno ponižovalo, no v dospelosti vidíme, aké to bolo praktické, rozumné a udržateľné. K udržateľnejšiemu životu môžete prispieť aj vy, nie však robením […]

Prečítať si

Zero Waste a prírodná kozmetika

Hnutie  zero waste rieši minimalizáciu množstva odpadu, ktorý vo všeobecnosti vo veľkom produkujeme. Život bezodpadového životného štýlu je teoreticky možný. V praxi sa to ľahšie povie, ako urobí, najmä ak ide o kozmetiku. Existuje pár zásad, ktoré vám pomôžu.

Prečítať si