7 plastových predmetov, ktorých sa môžete hneď vzdať

Toľko plastov, ktoré používame, je úplne zbytočné; vzdajte sa týchto predmetov a ani vám nebudú chýbať.

Plast je tak všadeprítomný v našich životoch, že môže byť ťažké pochopiť, aký problém predstavuje. Bez toho, aby ste túto pointu rozoberali príliš mnohými slovami, zvážte toto:

Každý rok vyrábame viac ako 380 miliónov metrických ton plastu. Čo je menej bolestivý spôsob, ako povedať, že ročne vyrobíme viac ako 837 000 000 000 libier plastov. Polovica celkového množstva plastov vyrobených v rokoch 1950 až 2015 bola vyrobená od roku 2004.

Plast je jedným z najodolnejších materiálov, ktoré vyrábame. Čas potrebný na degradáciu plastov sa značne líši v závislosti od podmienok a zloženia plastu. Napríklad HDPE nádobe na mlieko môže trvať až 500 rokov, kým sa rozloží na súši, a 116 rokov, kým sa rozloží v morskom prostredí. 50 percent plastov, ktoré vyrábame, sa raz použije a potom sa vyhodí.  Každý rok skončí v oceáne osem miliónov metrických ton plastu.

Takýchto faktov je veľa, ale pochopíte. Takže volanie do zbrane. Tu je niekoľko veľmi jednoduchých vecí, ktorých sa treba vzdať, aby ste obmedzili svoj príspevok k problému.

1. Veci z plastu, keď je tu možnosť papiera

Predstavte si vajcia v papierovej škatuľke namiesto vajec v škrupinovom obale, toaletný papier zabalený radšej v papieri ako v plastovom, čokoľvek v škatuľke namiesto vrecka.

2. Slamky
Sme príliš leniví alebo nekoordinovaní, aby sme zdvihli nápoj k ústam a zaklonili hlavu? Niektorí ľudia môžu mať fyzické problémy, ktoré si vyžadujú použitie slamky, to je v poriadku, ale pre nás ostatných už slamky na jedno použitie zahoďte.

3. Balené produkty
Vyberte produkty, ktoré nie sú zabalené v plastovom obale. Prečítajte si toto, ak potrebujete presvedčiť: 7 dôvodov, prečo sa vzdať balených šalátov

4. Plastové nákupné tašky
Našťastie plastové tašky zabíjajúce zvieratá, ktoré zabíjajú planétu, sú pod čoraz väčšou kontrolou, ale mnohé štáty a lokality zakázali zákaz plastových tašiek . Opätovne použiteľné nákupné tašky sú jednoduché, stačí si ich navyknúť. Ak nakupujete autom alebo košíkom, robte to ako Katherine a používajte nákupné boxy .

5. Plastový obal
Namiesto toho sa rozhodnite pre sklenené poháre, sklenené nádoby na potraviny, hliníkovú fóliu (nie je najlepšia, ale možno ju použiť znova a znova a recyklovať), handričku, pergamenový papier, látkové kryty misy (napríklad sprchové čiapky), nádoby na potraviny z nehrdzavejúcej ocele, misku s tanierom navrchu.

6. Párty plast
Namiesto kupovania plastových pohárov, tanierov a strieborných príborov na každý večierok, zvážte investíciu do „party setu“ použitých pohárov, keramických tanierov a strieborných príborov, ktoré môžete uložiť do prepravky na mlieko v skrini a vziať so sebou pri zábave. .

7. Fľaše s vodou
Plastové fľaše na vodu boli po celé veky zlým plagátom detí k plastovému odpadu, no stále pretrvávame v nezmyselnej praxi kupovania vody v plastových fľašiach. Štvrtina amerických domácností kupuje balenú vodu. 6 Musíme sa len zastaviť. A riešenie (opakovane použiteľná fľaša na vodu) nemôže byť jednoduchšie.

Takže to je začiatok. Tento zoznam nie je v žiadnom prípade vyčerpávajúci; ak máte návrhy na ďalšie veci, ktoré sa ľahko vzdávajú, pridajte ich do komentárov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zabudnite na plastové kuchynské špongie – prírodné fungujú rovnako dobre!

…a budú sa biologicky rozkladať bez toho, aby znečisťovali životné prostredie mikroplastmi. Špongia je pomocník, bez ktorého by kuchyňa nebola kuchyňou. Je nenahraditeľná pri upratovaní, kde vám obyčajná handrička nestačí. Avšak, nepotešíme vás – farebné syntetické špongie, ktoré má väčšina ľudí pri svojom kuchynskom dreze, poškodzujú životné prostredie ešte dlho po skončení ich životnosti. Prvým […]

Prečítať si

Ako žiť udržateľne v roku 2022

Väčšina z nás vyrastala v časoch, keď sa žilo skromne a striedmo. Nebolo ničím výnimočným, že napríklad také oblečenie sa opravovalo a opravovalo, kým sa nakoniec celkom nerozpadlo. Ako deti nás to možno ponižovalo, no v dospelosti vidíme, aké to bolo praktické, rozumné a udržateľné. K udržateľnejšiemu životu môžete prispieť aj vy, nie však robením […]

Prečítať si

Zero Waste a prírodná kozmetika

Hnutie  zero waste rieši minimalizáciu množstva odpadu, ktorý vo všeobecnosti vo veľkom produkujeme. Život bezodpadového životného štýlu je teoreticky možný. V praxi sa to ľahšie povie, ako urobí, najmä ak ide o kozmetiku. Existuje pár zásad, ktoré vám pomôžu.

Prečítať si