Knihy o zero waste, ktoré vám pomôžu začať

Uvažujete o prechode na zero waste životný štýl? Tvoriť menej odpadu a život bez odpadu je zmena, ktorá sa vo vašom živote nemôže stať zo dňa na deň. Je to cesta. Určite máte o zero waste veľa otázok a snažíte sa získať množstvo informácií. Všetko o zero waste nájdete aj online ale… čítajte knihy. Oddýchnete si. Toto sú knihy o živote bez odpadu, ktoré by ste si mohli prečítať.

7 dobrých kníh o živote bez odpadu (zero waste):

  1. 101 Ways to Go Zero Waste
  2. Domácnosť bez odpadu
  3. Moje zero-waste kuchyně
  4. Život podle Zero Waste za třicet dní
  5. Život skoro bez odpadu
  6. Bez odpadu
  7. Ako povedať nie odpadu

 

1) 101 Ways To Go Zero Waste by Kathryn Kellogg

Kathryn je zakladateľkou blogu Going Zero Waste , ktorý sa venuje životu s nulovým odpadom a má krásny obsah. Ak vám nevadí čítať v angličtine, táto knioha sa vám bude páčiť.

Ak ešte len začínate so znižovaním množstva odpadu, táto kniha je pre vás ideálna, pretože vám ponúka jednoduché nápady, recepty pre domácich majstrov a slová múdrosti, ktoré vám pripomenú, že život s nulovým odpadom nie je o dokonalosti, ale o lepšom výbere.

Prečítajte si 101 Ways To Go Zero Waste od Kathryn Kelloggovej

 

2)Domácnosť bez odpadu od Bea Johnson

Kniha od Bea Johnson je rozšírením jej rovnomenného blogu Zero Waste Home (Domácnosť bez odpadu) .

Bea je známa ako priekopníčka hnutia, ktorá zaviedla výraz „život bez odpadu (zero waste)“, a jeho rodina žije životom bez odpadu už od roku 2008. Jej kniha vám má pomôcť urobiť to isté.

Zero Waste Home zdieľa príbeh Bei a jej rodiny, tajomstvá týkajúce sa znižovania množstva odpadu vo vašej domácnosti, základné postupy a ďalšie poznatky z jej vlastných skúseností.

Prečítajte si Zero Waste Home od Bea Johnson

 

3) Moja Zero Waste Kuchyňa od DK Publishing

Kniha Moja Zero Waste Kuchyňa, ktorú vydalo vydavateľstvo DK, je komplexným sprievodcom pri znižovaní plytvania potravinami.

Kniha sa zameriava na recepty, pri ktorých sa používajú inak premrhané časti ovocia a zeleniny, od mrkvového pesta po čistiace prostriedky na báze vaječných škrupín. Kniha tiež ponúka praktické tipy, ako nakupovať, stravovať, skladovať a variť úplne bez odpadu.

Prečítajte si Moju kuchyňu s nulovým odpadom od vydavateľstva DK Publishing

 

4) Život podle Zero Waste za třicet dní od Ania Wandyke

Ak sa chcete na svojej ceste za zero waste naozaj naštartovať, tak začnite touto knihou. Je to dokonalý sprievodca, plný praktických rád aj motivácie. Pozitívnym prístupom vás bude burcovať k akcii.

Prečítajte si knihu Život podľa zero waste od Ania Wandyke

 

5) Život skoro bez odpadu od blogeriek z Czech Zero Waste

Knihu Život skoro bez odpadu napísali šikovné žienky z česka a sú dôkazom toho, že zero waste životný štýl sa dá robiť aj v našich podmienkach. Predstaví vám to trojica autoriek, ktoré založili známy blog Czech Zero Waste o životnom štýle, ktorý znižuje negatívny dopad nielen na životné prostredie, ale aj na ľudí v našom okolí. Poradí vám, ako s životom bez odpadu začať, ako v praxi riešiť niektoré bezodpadová rozhodnutia, ako pristupovať k bežným činnostiam po vzore zero waste – od upratovania, varenia, obliekanie, až po cestovaní a život s deťmi.

Prečítajte si knihu Život skoro bez odpadu.

 

6) Bez odpadu od Camille Ratia

Kniha je určená všetkým, ktorí majú v úmysle obmedziť množstvo odpadu okolo seba tým, že budú uvedomelo nakupovať, jesť, obliekať sa atď. Nejedná sa o suchý opis, autorka tiež uvádza rôzne problémové situácie z vlastného života, do ktorých sa vinou svojej snahy o zmenu dostala, a dáva čitateľom cenné rady, ako sa im vyhnúť.

Autorka opisuje svoju cestu: prvotné rozhodnutie vylúčiť všetky odpady, z ktorého rýchlo vytriezvela, a súčasný pomalší postup krôčik po krôčiku, čo je realistická variant aj pre čitateľa-laikov.

Prečítajte si knihu Bez odpadu od Camille Ratia

 

7) Ako povedať nie odpadu od Dyer Harriet

Ak hľadáte praktické rady bez dlhých omáčok, kniha Ako povedať nie odpadu je pre vás.

Nájdete v nej 101 drobných zmien, ktoré mozu znamená veľké Rozdiel. A vy sami mozem zacat obmedzovať odpad, ktory Vytvárame a krok za krokom meniť svet, ktory sa v odpadkoch už Takmer kúri. Je naozaj na čase s tím Niečo urobit. Kniha vám jednoducho pomôžme urobiť prvý krok k veľkej zmene.

Prečítajte si knihu Ako povedať nie odpadu od Dyer Harriet.

 

Výhody života bez odpadu vníma čoraz viac ľudi. Okrem toho, že znížite svoju environmentálnu stopu, môže viesť životný štýl s nulovým alebo minimálnym odpadom, ktorý bude aj cenovo dostupnejší, menej stresujúci a pomalší.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zabudnite na plastové kuchynské špongie – prírodné fungujú rovnako dobre!

…a budú sa biologicky rozkladať bez toho, aby znečisťovali životné prostredie mikroplastmi. Špongia je pomocník, bez ktorého by kuchyňa nebola kuchyňou. Je nenahraditeľná pri upratovaní, kde vám obyčajná handrička nestačí. Avšak, nepotešíme vás – farebné syntetické špongie, ktoré má väčšina ľudí pri svojom kuchynskom dreze, poškodzujú životné prostredie ešte dlho po skončení ich životnosti. Prvým […]

Prečítať si

Ako žiť udržateľne v roku 2022

Väčšina z nás vyrastala v časoch, keď sa žilo skromne a striedmo. Nebolo ničím výnimočným, že napríklad také oblečenie sa opravovalo a opravovalo, kým sa nakoniec celkom nerozpadlo. Ako deti nás to možno ponižovalo, no v dospelosti vidíme, aké to bolo praktické, rozumné a udržateľné. K udržateľnejšiemu životu môžete prispieť aj vy, nie však robením […]

Prečítať si

Zero Waste a prírodná kozmetika

Hnutie  zero waste rieši minimalizáciu množstva odpadu, ktorý vo všeobecnosti vo veľkom produkujeme. Život bezodpadového životného štýlu je teoreticky možný. V praxi sa to ľahšie povie, ako urobí, najmä ak ide o kozmetiku. Existuje pár zásad, ktoré vám pomôžu.

Prečítať si