Koľkokrát je možné recyklovať jeden plast?

Plast je možné recyklovať jeden až desaťkrát, v závislosti od typu, hoci väčšinu z nich možno recyklovať iba raz. Postspotrebiteľský plast sa často mení na syntetické vlákna, plastové rezivo, izoláciu a kontajnery – čokoľvek sa však stane, bude nevyhnutne položkou nižšej kvality ako pôvodný produkt, a preto sa to nazýva „downcycling“.

Pretože proces zahrievania skracuje polymérne reťazce, čím sa znižuje kvalita plastov, fľaša na vodu sa nemôže jednoducho reinkarnovať ako ďalšia fľaša na vodu – alebo čokoľvek iné, čo je v potravinárskej kvalite, podľa prísnych požiadaviek na balenie. Avšak, niektoré plasty majú väčší recyklačné potenciál ako ostatné.

Podľa normy ASTM International D7611 je možné plasty rozdeliť do siedmich typov, ktoré možno identifikovať podľa živicového kódu v strede známeho reliéfneho trojuholníka.  Tu je prehľad recyklovateľnosti každého z nich.

 

Plast #1 PET

Polyetyléntereftalát, skrátene PET alebo PETE, sa bežne používa na fľaše na nápoje a nádoby na potraviny. Hoci miera recyklácie PET plastových fliaš v USA je mizivá 29,1 %,  táto kategória sa v porovnaní s inými typmi považuje za vysoko recyklovateľnú – využíva ju väčšina  programov a je schopná vydržať proces recyklácie niekoľkokrát, v závislosti od toho, čo stáva sa v jeho postspotrebiteľskom živote.

Keď sa PET plast zmení na nádobu na nepotravinárstvo, môže vydržať druhé alebo tretie kolo recyklácie, ale keď sa spriada na polyesterové vlákno – najčastejšie prípad  – potom je jeho recyklácia náročnejšia, pretože veľké- recyklácia textilu po spotrebiteľskom rozsahu v súčasnosti neexistuje.

 

Plast #2 HDPE

Polyetylén s vysokou hustotou sa používa na výrobu fliaš na nápoje, výrobky osobnej hygieny, motorové oleje a pracie prostriedky. Podľa Agentúry pre ochranu životného prostredia sa recykluje o niečo častejšie ako PET plast (29,3 % oproti 29,1 % času).  Plasty HDPE sa zhromažďujú vo väčšine programov recyklácie pri obrubníku a často sa menia na perá, plastové rezivo, vodovodné potrubia a hračky. Jeho hrúbka a odolnosť uľahčujú opakované recyklačné procesy.

V experimente testujúcom recyklovateľnosť HDPE, ESE World BV, európsky výrobca odpadových a recyklačných skladovacích systémov, údajne zistil, že HDPE je možné recyklovať 10-krát; štúdia však bola vykonaná za prísne kontrolovaných podmienok, ktoré nenapodobňujú bežné recyklačné systémy. 

 

Plast #3 PVC

Polyvinylchlorid – látka z umelej kože, vinylových podláh a zmršťovacej fólie – nie je tak bežne recyklovaná. Je náročnejšie rozobrať ho na opätovné spracovanie, pretože sa skladá z toľkých rôznych zlúčenín a prísad a výsledkom je, že len asi 65 % populácie USA má prístup k recyklácii fliaš z PVC a ešte menej, 47 %, má prístup k PVC bez fliaš. recyklácia.  Niektoré sofistikované procesy dokážu tieto zlúčeniny oddeliť a vyrobiť nové PVC pre veci, ako sú rúry, podložka kobercov a oplotenie, ale z dôvodu náročnosti a zložitosti tohto procesu je nepravdepodobné, že by zlúčeniny boli dostatočne pevné na to, aby vydržali recykláciu viac ako raz.

 

Plast #4 LDPE

Polyetylén s nízkou hustotou je obávaný „jednorazový“ mäkký plast, ktorý sa často vinie v oceáne, kde si ho morský život tragicky mýli s potravou . Vyrábajú sa z neho nákupné tašky, sendvičové tašky a lepiaca fólia a tieto položky nie sú bežne akceptované službami na okraji domu, ale po celej krajine sa objavuje čoraz väčší počet programov na odvoz do supermarketov. Typicky možno LDPE recyklovať iba raz, pretože kvalita je natoľko znížená, že sa dá použiť iba na ošetrenie kobercov, vložiek do odpadkových košov a iných predmetov na jedno použitie.

 

Plast #5 PP

Polypropylén je to, z čoho sú vyrobené tvrdé fľaše na predpis, nádoby na dezodoranty, lekárske vybavenie a uzávery fliaš. Podľa AZoCleantech, obchodnej publikácie pre priemysel čistých technológií, je možné PP recyklovať štyrikrát – na odevné vlákna, metly, záhradné hrable a podobne – avšak len asi 1 % z neho sa recykluje napriek tomu, že k nemu má prístup 65 % Američanov. k recyklácii PP fliaš, džbánov a pohárov a 48 % má prístup k recyklácii PP pohárov, misiek a podnosov. 

 

Plast #6 PS

Polystyrén, kategória, ktorá obsahuje polystyrén, je všeobecne považovaný za plast najmenej šetrný k planéte. Toto je materiál, z ktorého sú vyrobené jednorazové poháre, nádoby na jedlo, kartóny na vajcia a balenie arašidov. Tradičný PS nie je recyklovateľný, pretože je vytvorený z kvapalného uhľovodíka, ktorý sa nedá rozložiť štandardnými recyklačnými metódami a je príliš nákladný na spracovanie; avšak expandovaný polystyrén (EPS), tuhý komôrkový plast používaný na izoláciu budov a obaly elektroniky, je.

EPS neakceptuje väčšina recyklačných služieb, ale môžete vyhľadať miestne miesto odovzdania. Postspotrebiteľský EPS sa často vyrába na plastové rezivo a lišty, takže ho možno recyklovať zvyčajne iba raz.

 

Plast #7 Ostatné

Kód #7 sa používa pre rôzne plasty, ako je polykarbonát (PC), používaný na CD disky, obrazovky notebookov a nerozbitné okná, a polylaktid (PLA), biologicky odbúrateľný „plast“ vyrobený z kukuričného škrobu alebo cukrovej trstiny. Nie veľa služieb si vyberie číslo 7, pretože je to taká univerzálna kategória. (Niektoré áno, preto sa obráťte na miestny zberný dvor.) Niektoré typy, ako napríklad PC, sa dajú recyklovať, ale iné, ako napríklad PLA, nie. Dobrou správou je, že PLA je v niektorých zariadeniach kompostovateľná. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Chutný odpad? Vedci vyrábajú vanilkovú príchuť z použitého plastu

Či už ju máte radi v zmrzline, káve, pudingu alebo proteínových kokteiloch, vanilka, na ktorej si budete pochutnávať v budúcnosti, môže chutiť o niečo sladšie vďaka prekvapivej novej zložke: použitému plastu. Premena vyradeného plastu na dezert by takto mohla zatraktívniť recykláciu, tvrdia vedci. Pravdou je, že to neznie veľmi lákavo. Vedcom zo Škótskej univerzity v […]

Prečítať si

Dajú sa plastové tašky recyklovať? Ich recyklácia je jednoduchšia, ako si myslíte.

Plastové tašky na potraviny a maloobchod sú vyrobené z polyetylénu, syntetických polymérov vyrobených zo stoviek monomérov spojených silnými chemickými väzbami. Sú vyrobené z neobnoviteľných petrochemických produktov získaných z fosílnej ropy, zemného plynu a uhlia.  V dôsledku toho sa pri ich výrobe uvoľňujú skleníkové plyny. Môžete ich recyklovať.

Prečítať si

Ako nakupovať v sekáčoch?

Do bežného obchodu s oblečením chodíte s tým, že si vopred určite po čo idete, teda, väčšinou to tak býva. Pri sekáči sa ani neopovážte. Nemôžte mať očakávania. Ide o priemysel originálny, neopakovateľný a okrem neopakovateľného zážitku stne sa málokedy, že nájdete identickú vec.

Prečítať si